Тазгодишното издание на Международният автомобилен салон в София ще бъде

...
Тазгодишното издание на Международният автомобилен салон в София ще бъде
Коментари Харесай

Софийският автосалон очаква рекордна година

Тазгодишното издание на Международният авто салон в София ще бъде най-мащабното и посетено ревю в 26-годишната му история, споделя в изявление за " 24 часа " ръководителят на Управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) Александър Миланов.

То се провежда от ААП и ще се организира от 13-ти до 22-ри октомври в Интер Експо Център в столицата, като ще бъде последният важен европейски автосалон за годината, включен в календара на OICA (Международната организация на производителите на автомобили).

" Само месец след Франкфурт, огромните марки, показани в Европа, ще покажат министър председателите си, най-новите си модели и софтуерни разработки пред българската аудитория. Изложителите към този момент надвишиха с 10 участниците в предходния автосалон, чакаме повече от 200 експоната и над 60 000 гости. Изложбената повърхност е 10 500 кв.м. и е два пъти по-голяма от ревюто през 2009 година - просто би трябвало да поеме огромен брой коли, доста новости в бранша и голям поток от хора ", показва Александър Миланов.


" Кралят на " Нюрбургринг " с премиера на Международния авто салон София 2017

Кои са моделите, които ще забележим на ревюто?

По думите му, секторът може да се трансформира и българите да карат от ден на ден нови и съвременни коли, в случай че страната подкрепя покупката на екологични коли с разнообразни тласъци, сходно на други страни от Европейски Съюз - посредством смяна в данъчното законодателство, дотации и така нататък

" България е страната с най-стария авто парк в Европейски Съюз. Средната възраст на колите ни е над 18 години и продължаваме да нямаме съответна държавна политика в тази област. Клиентите, купуващи нов автомобил, са в неравностойно състояние по отношение на тези с коли над 15 години. Звучи неуместно, само че данъкът за нов автомобил до 5 години, с високо равнище на сигурност и екостандарти, се умножава с коефициент съвсем 3 пъти (2.8). Ако е противоположното - тези, които замърсяват повече, да заплащат повече - това ще бъде подтик за възобновяване на автопарка в страната. Никой не би плащал налог 1000 лева да вземем за пример, в случай че колата му е 20-годишна и цялата й стойност е по-ниска от годишния данък за нея. Асоциацията ни води диалози, които да подобрят регулациите в страната ", акцентира Александър Миланов.

Според него е нужна поддръжка и за електрическите и хибридните транспортни средства, като това бъде част от дълготрайна политика.

" Необходимо е развиване на зарядната инфраструктура за електрическите автомобили, като всяка община би трябвало да откри основни места за станциите, позволяващи обслужването им. Тази политика би трябвало да бъде развита и в регионален мащаб, а за автомагистралите и пътищата от първи клас би трябвало да се погрижи АПИ ". София към този момент одобри правилник за гратис паркиране на електрически автомобили в централната градска част, което също е добра стъпка, акцентира още Миланов.

 Четвърт век след първия автосалон в София. Как стартира всичко?
Четвърт век след първия автосалон в София. Как стартира всичко?

1991 година: тълпи от хора на първия автосалон в София

Като последваща стъпка той уточни основаването на тласъци за покупка на електрически и хибридни транспортни средства. " Държавата и общините могат да застанат в челото на тази смяна. През 2016 година започва стратегия на Националния поверителен екофонд за закупуване на електрически и хибридни коли от държавните и общински институции. Доколкото знам програмата продължава и през тази година и към този момент има осъществени покупки. Това е едно положително начало, което може да бъде развито и за предприятия, организации и за частни лица ", безапелационен е ръководителят на УС на ААП Александър Миланов.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР