Тазгодишното издание на Фестивала Етюди и приятели“ обхваща дванадесет дни

...
Тазгодишното издание на Фестивала Етюди и приятели“ обхваща дванадесет дни
Коментари Харесай

Четвърто издание на фестивал `Етюди и приятели` 19-30 юни 2019

Тазгодишното издание на Фестивала „ Етюди и другари “ обгръща дванадесет дни в края на месец юни. Фестивалът стартира през 2016 година като самодейност, сплотяваща нови и одобрени български актьори, както и българи, живеещи в чужбина. Събитието продължава желанието на танцовите концерти на Фондация „ Етюд “, които посредством къси хореографии целяха да показват разнообразието на жанровите и креативен подходи. Това разнообразие остава водещо и за концепцията на „ Етюди и другари “.

През 2019 фестивалът има очебийно задгранично присъединяване. Хореографът и оперен тенор Джон Скот гостува със спектакъла Heroes, завършен с композитора, дълготраен помощник на Джонатан Бъроуз Матео Фарджон. От Бетовеновия „ Фиделио ” до Вагнеровия „ Зигфрид ”, през бягството и битката с мрачните сили Скот ще покаже два Аз-а – човешки и митологичен.

В самобитната хай-тек игра Digital Footprints шведската хореографка Гун Лунд ще сложи значими въпроси за публичното взаимоотношение, за властта и контрола, до момента в който придвижванията на тримата танцьори дефинират моделите, облиците и звуковата среда. Пионерката на шведския танц ще показа обширната си работа и своя взор към танцовата сцена през фотоизложба, видеопрожекции и среща-разговор в границите на фестивалната стратегия. Шведското наличие се добавя от Олоф Першон, който ще ни занимае, от една страна, с все по-убегливите граници сред обществено и частно в Off the Wall, а от друга – с динамичността център-периферия в See You Somewhere.

Новият свят и срещата с американския взор са тематика в две от продукциите, намерили място на фестивала. Hello. I Like You. Now, Agree With Me – резултат от взаимната работа на Лорън Уорхол Колдуел, Ани Колиер и Сара Морси, споделя за особена среща на неверното място, само че в точното време. Дали две американки и една българка могат да приказват за едно и също и какво да чакаме, когато в диалога се прокрадне и политика? В Не-Видим пък Зорница Стоянова показва взор към разочарованието от западния свят, макар фантастичното, красиво и в последна сметка лъжливо странствуване до „ обещаната земя ”.

С премиера в границите на фестивала е Методът на госпожа Лидия (в диалог със себе си) – зрелище, в което Галина Борисова пита какво се случва, когато живеем в изолации, тъй като светът към този момент няма какво повече да ни каже, когато птиците не са част от ориста ни, а са единствено текст в монолог на една актриса.

Както и в предходни години “Етюди и другари ”, предлага и самобитен шоукейс на представления и актьори, към този момент познати на софийската аудитория. Наред със срещите, планувани след някои от спектаклите, мотив за диалог с публиката са и прожекциите, включени в програмата – на документалния филм за балерината Фео Мустакова, както и селекцията от къси пробни танцови филми на Зорница Стоянова. Съвместната галерия на Ани Колиер, Галина Борисова и Лиляна Дворянова, която ще се открие малко преди главната киновечер, ще остане в пространството на изложба “Етюд ” и ще може да бъде забелязана и след закриването на фестивала на 30 юни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР