Тазгодишното издание на едно от най-значимите и очаквани музикални събития

...
Тазгодишното издание на едно от най-значимите и очаквани музикални събития
Коментари Харесай

Носителят на Грами - китаристът Джон Скофийлд гостува на Пловдив Джаз Фест 2019

Тазгодишното издание на едно от най-значимите и предстоящи музикални събития в страната - Пловдив Джаз Фест ще се организира от 31 октомври до 02 ноември. Програмата му към този момент е подготвена и първите хедлайнери са известни.

Акцент в петия Пловдив Джаз Фест ще бъде концертът на именития китарист и троент притежател на Грами - Джон Скофийлд. Той идва в България в компанията на един от най-интересните артисти и пианисти в историята на актуалния блус Джон Клиъри. Задълбочен ценител на нюорлеанската музикална просвета, той също е отличен с Грами през 2016 година Дългогодишните другари за пръв път свирят дружно едвам през 2008 година, а чак през 2015 година са първите им концерти като дует.

Тази година двамата вършат лимитирано турне в Европа и Съединени американски щати, чийто маршрут минава през Пловдив Джаз Фест. Необичайни музикални сътрудници - единият виртуоз в актуалния джаз, а другият непостижим държател на нюорлеанската музика, Джон Скофийл и Джон Клиъри основават впечатляваща и плътна концертна стратегия, която съдържа в себе си по малко от двата свята: от нюорлеанска музика, през атрактивен темп енд блус до наелектризиращ джаз.

Освен майсторски джаз импровизатор, американския китарист Джон Скофийлд покрива целия стилов набор на китарата в джаза. Той е измежду най-значимите китаристи от 80-те години насам. Роден в Охайо, Скофийлд стартира да свири на 11-годишна възраст, а по-късно приключва Музикалния лицей Бъркли. Още при започване на кариерата си той взе участие в историческите записи на албумите на Майлс Дейвис: Star People, Decoy, You`re Under Arrest, а също по този начин свири с Чет Бейкър и Джери Мълиган. Става част от групата на Били Кобъм/Джордж Дюк, а през 1976 година влиза на мястото на Пат Матини в квартета на Гари Бъртън, паралелно с Чарли Мингъс. От тогава до в този момент той записва над 30 албума, доста от които към този момент са се трансформирали в модерни класики. Скофийлд преподава музика в нюйоркския университет и близо 200 дни в годината пътува по турнета, дружно със своите групи. През 2016 година печели Грами за най-хубав инструментален джаз албум за Past Present, както и две награди Грами през 2017 година за албума си Country For Old Man.

Заедно с фамозния китарист на сцената на Пловдив Джаз Фест ще излезе забележителният пианист и артист Джон Клиъри, за който Скофийлд споделя, че свири на пиано по този начин, като че ли свири цяла група. Клиъри е роден в Англия, само че от дете е повлиян от нюорлеанския фънк и R&B. Веднага щом приключва учебно заведение, отпътува за Ню Орлеанс, където стартира да свири на пиано. Увлечен от тази музикална просвета, през днешния ден той е едно от водещите ѝ имена. Списание Jazziz пишат за него: „ Никога не съм чувал никой, който е попил толкоз доста фънк и тънкости на разнообразни гениални пианисти, китаристи и ритми на Ню Орлеанс. " (2002)

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР