Тазгодишният Уимбълдън ще приключи по начин, напълно достоен за кулминация

...
Тазгодишният Уимбълдън ще приключи по начин, напълно достоен за кулминация
Коментари Харесай

Джокович срещу Кирьос в битка за историята


Тазгодишният Уимбълдън ще завърши по метод, изцяло заслужен за кулминационна точка на Шампионата. Защитаващият купата Новак Джокович се изправя против Ник Кирьос в зрелищен конфликт, в който залозите ще бъдат големи.

Играчът, който ще изпитва по-голямо напрежение, несъмнено ще бъде Кирьос. Австралиецът не бе достигал по-далеч от четвъртфинал на Големия шлем, до момента в който Джокович ще играе в заключителния конфликт на „мейджър“ шампионат за 32-ри път в търсене на своя 21-ви трофей от най-голям сан.

Кирьос обаче е безпардонен шоумен с топовен сервис, който съссигурност ще прибегне до всички трикове в репертоара си, с цел да стигне до върха.

„Той дава всичко от себе си всякога, когато е на корта. Сервисът му е мощен и като цяло разчита доста на физиката си. Сигурен съм, че и в този момент ще бъде по този начин. Очаквам да бъде нападателен, защото той е състезател за огромни мачове. Ако погледнете кариерата му досега, ще видите, че най-силните му мачове са против топ играчите в Тура. Всички знаем на какво е кадърен и тъкмо по тази причина го почитаме. Със сигурност ни чака доста забавен мач“ – разяснява Джокович след успеха над Камерън Нори.

Кирьос дойде в All England Club с огромно самочувствие и в приповдигнато въодушевление, откакто доближи до полуфиналите в Шутгарт и Хале. Световният №40 придвижи мощната си форма в Лондон, побеждавайки Пол Джъб, Филип Краинович, Стефанос Циципас, Брендън Накашима и Кристиан Гарин, преди отдръпването на Рафаел Надал да го изпрати на първия му край на Големия шлем.
Най-много победи на трева през 2022 година
Играч Победи-загуби
Ник Кирьос 12-2
Матео Беретини 9-0
Тейлър Фриц 8-2
Даниил Медведев 8-3
Стефанос Циципас 8-3
Тим ван Райтховен 8-1

Кирьос не бе достигал до четвъртфинал на Големия шлем от Australian Open 2015. Мнозина, измежду които и самият той, смятаха, че възможностите му да завоюва купа от Големия шлем са окончателно изчезнали. Именно това прави постигнатото от него на „Свещената трева“ още по-специално.

„Никога не съм вярвал, че ще доближи до тази фаза на турир от Големия шлем. Мислех, че този транспортен съд е отплавал. Отношението ми към спорта в ранните стадии от кариерата ми не бе най-хубавото и вследствие на това може би съм пропуснал доста благоприятни условия. Точно по тази причина съм доста горделив от постигнатото тук“ – зави световняит №40 след успеха над Кристиан Гари.

На конференцията преди край Кирьос показа, че напрежението от идната борба е достигнало до него. „Изобщо не спах добре нощес. С цялото неспокойствие от всичко, което се случи, евентуално съм спал към час. Бях доста нервозен и претеснен, което не ми се случва постоянно. Знам, че към мен имам доста хора, които се грижат за мен и вършат всичко допустимо да съм добре, само че все пак съвсем не мигнах“.

Въпреки дефицита на сън, статистиката дава на Кирьос съществени учредения за оптимизъм преди мача против Джокович. До момента двамата са играли един против различен два пъти, като австралиецът към момента няма изгубен сет против 20-кратния „мейджър“ първенец. Любопитен факт е и това, че Джокера стигна единствено до един брейкпойнт във въпросните конфликти, състояли се в Акапулко и Индиън Уелс през 2017 година

Днес обаче Кирьос ще би трябвало да е безукорен на сервис, защото Джокович всеобщо бива определян като играчът с най-хубавия ретур в историята. Австралиецът, който се трансформира в най-нискоранкираният финалист на Уимбълдън от 2003 година насам, пласира 120 аса от началото на шампионата, доста от които бяха в много значими моменти.

Всичко това обаче може да не е задоволително, когато от другата страна на мрежата е един от най-великите в историята. Джокович е виждал всичко в тениса, а досега е играл на седем финала на Уимбълдън и е изгубил единствено един от тях. Сърбинът преследва четвърти следващ и общо седми трофей, с който ще изравни достижението на Пийт Сампрас и ще се приближи до рекордьора в шампионата Роджър Федерер (8).

След сполучливия за него полуфинал салдото на Джокера на Шампионата към този момент е 85 победи и 10 загуби, като по този метод той изпревари Джими Конърс (84-18) и се изкачи на второ място във безконечната ранглиста по този поакзател.

„Наясно съм какъв е залогът. Във всеки мач от Големия шлем на този стадий от кариерата ми залозите са високи. Не знам какъв брой още благоприятни условия да завоюва „мейджър“ титли ще имам в бъдеще. Ще вляза във финала в позитивна настройка и в увереността, че мога да победя. Имам способи, които последвам, с цел да бъда оптимално добре квалифициран физически, душевен и прочувствено. Напрежението и упованията постоянно са огромни. Нищо не е обезпечено, защото на корта може да се случи всичко. Опитът е на моя страна и това ще ми даде известно предимство“ – съобщи международният №3.
Най-много финали на Големия шлем
Играч Брой финали
Новак Джокович 32
Роджър Федерер 31
Рафаел Надал 30
Иван Лендъл 19
Пийт Сампрас 18

Днешният мач ще бъде петият следващ случай, в който Джокович играе за купа от Големия шлем против дебютант на „мейджър край. Миналата година той победи Даниил Медведев, Стефанос Циципас и Матео Беретини, преди Медведев да вземе реванш на US Open.

Джокович показа, че чака доста сложен мач против Кирьос, само че в това време бе безапелационен, че голямото напрежение е нещо, с което от дълго време е привикнал.

„Едно е несъмнено – чака ни представление. Ник ще играе на първия си край на Големия шлем. Със сигурност е доста разчувствуван и ще играе по този начин, като че ли няма какво да губи, което е нормалният му метод. Ник Винаги играе доста освободено, а също така влага доста мощ в ударите си и сервисът му е един от най-хубавите в Тура. Не сме играли един против различен от доста време. Досега не съм печелил сет против него, само че се надявам в неделя това да се промени“.

„Предстрои ми нов край на Уимбълдън – шампионат, който боготворя и на който съм постигнал доста триумфи. Надявам се, че опитът ще ми помогне“.
Най-много следващи трофеи на Уимбълдън в Оупън ерата
Играч Поредни трофеи Период
Бьорн Борг 5 1976-1980
Роджър Федерер 5 2003-2007
Пийт Сампрас 4 1997-2000
Новак Джокович 3 2018-2021

Както му се случва непроменяемо в последните три години, Джокович още веднъж е на край в All England Club и ще се стреми още веднъж да завърже интригата в конкуренцията за най-вече „мейджър“ трофей, доближавайки се на едно отличие от рекордьора Рафаел Надал. В същото време обаче Кирьос цели да стане първият австралиец с купа от Големия шлем от 20 години насам.

Кой от двамата ще напусне Централния корт с именития трофей в ръце, ще разберем след финалния конфликт, който ще стартира в 16:00 ч.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР