Тазгодишният носител на Вазовата награда е проф. Боян Биолчев. Наградата

Тазгодишният носител на Вазовата награда е проф. Боян Биолчев. Наградата ...

Боян Биолчев е удостоен с Вазовата награда.Тазгодишният носител на Вазовата награда е проф. Боян Биолчев. Наградата му бе връчена на  церемония в Сопот - на площада, на който се издига паметникът на Патриарха на българската литература.
"Фактът, че българската култура до голяма степен се е породила в Подбалкана, в Сопот, е много показателен за мястото на този град в духовността на българина. И в тази атмосфера човекът, който е роден и израснал тук, е Патриархът на българската литература, заяви проф.  Биолчев по време на церемонията, когато зам.-министърът на културата Румен Димитров му връчи Вазовата награда за литература. Призът е бюст на писателя, изработен от скулпторката Нина Канарова.
На Вазовите тържества присъстваха български писатели и интелтуалци, сред които доц. Григорий Вазов, който е почетен гражданин на Сопот, акад. Георги Марков, Иван Гранитски, Валерия Велева. Сред гостите бе и Георги Първанов, който получи от кмета на Сопот почетно отличие. След срещата проф. Биолчев засади своето дръвче в градината на носителите на Вазовата награда.

 

 

 

Източник: duma.bg