Тазгодишната Нобелова награда за физика награждава експерименти със светлина, които

...
Тазгодишната Нобелова награда за физика награждава експерименти със светлина, които
Коментари Харесай

Нобеловата награда за физика награждава науката за „малка времева скала“

Тазгодишната Нобелова премия за физика награждава опити със светлина, които улавят „ най-кратките моменти “ и отвори прозорец за светът на електроните.

Наградата отива при Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л'Юлие.

Тяхната работа показва метод за основаване на извънредно къси светлинни импулси, които могат да се употребяват за хващане и проучване на бързи процеси вътре в атомите.

Победителите ще си поделят парична премия от 11 милиона шведски крони (£824 000).

Шведската кралска академия на науките сподели, че опитите на тримата лауреати са произвели " светлинни импулси толкоз къси, че се мерят в атосекунди ".

Една атосекунда е една квинтилионна от секундата - тя е за секунда това, което е една секунда за възрастта на Вселената.

Тази работа показва, че тези съвсем невъобразимо къси импулси - като ултрависокоскоростен затвор - могат да се употребяват за проучване на държанието на електроните.

Електроните са частици вътре в атомите и се движат необикновено бързо - за милиардни от секундата. Преди пробивите на лауреатите, те изглеждаха като размазани петна под най-модерните микроскопи - придвижването и държанието им бяха прекомерно бързи, с цел да бъдат проследени.

Ева Олсон, ръководител на Нобеловият комитет по физика сподели: „ Вече можем да отворим вратата към света на електроните. Атосекундната физика ни дава опция да разберем механизмите, които се ръководят от електрони. “

" Атосекундната физика " слага значими процеси в атомите и молекулите в по-голям фокус. Развитието евентуално ще докара до още по-точни електронни микроскопи, доста по-бърза електроника и нови проби, способни да диагностицират болести на доста по-ранен стадий.

„ Невероятно е “

„ Невероятно е “, сподели тя. „ Няма толкоз доста дами, които получават тази премия – тъй че е доста, доста специфична “, сподели тя.

Тя изясни, че Нобеловият комитет се е обадил три пъти, преди тя да отговори на телефона. „ Преподавах “, сподели тя, пошегувайки се, че последният половин час от лекцията й, откакто разбра, е бил „ много сложен “.

Проф. Пиер Агостини е основан в Държавния университет на Охайо в Съединени американски щати, проф. Ференц Краус е в Института по квантова оптика Макс Планк в Германия.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР