Тайванският вицепрезидент се отправя към Съединените щати на деликатно пътуване

...
Тайванският вицепрезидент Уилям Лай замина за деликатно пътуване в Съединените
Коментари Харесай

Тайванският вицепрезидент Уилям Лай замина за деликатно пътуване в Съединените щати, което Китай осъди и тайванските официални лица се опасяват, че може да предизвика повече китайска военна активност около демократично управляваните остров.

Лай, фаворитът да стане президент на Тайван на изборите през януари, официално прави само транзитни спирки в Съединените щати на път за и от Парагвай за полагането на клетва от президента.

Говорейки пред репортери в събота на главното международно летище на Тайван в Таоюан, Лай само бегло спомена частта от пътуването си в САЩ, като просто отбеляза, че първо отива в Ню Йорк.

Той каза, че ще използва посещението в Парагвай не само за задълбочаване на връзките с тази страна, но и за „самоуверен“ обмен с други страни и за срещи с делегации от партньори с подобно мислене.

Това ще „позволи на международната общност да разбере, че Тайван е страна, която се придържа към демокрацията, свободата и човешките права и активно участва в международните дела“, добави Лай.

Тайпе и Вашингтон казват, че подобни кацания са рутинни и не са причина Китай да предприема „провокативни“ действия.

Но Пекин реагира с гняв на това, което вижда като допълнителен знак за подкрепата на САЩ за Тайван, който той твърди, че е суверенна китайска територия.

Китай вероятно ще започне военни учения следващата седмица близо до Тайван. През седмицата преди заминаването на Лай нахлуванията на китайската армия около водите и въздушното пространство на Тайван – които се случваха почти ежедневно през изминалата година – бяха по-големи от обикновено.


В сряда Министерството на националната отбрана на Тайван съобщи, че 33 китайски военни самолета и шест плавателни съда са били открити около острова през последните 24 часа.

През април Китай организира тридневни военни учения, симулиращи блокада на Тайван, след като президентът Цай Инг-уен се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Калифорния.

Пекин особено не харесва Лай, който в миналото се описваше като „практичен работник за независимостта на Тайван“. Лай обаче многократно е казвал по време на предизборната кампания, че не се стреми да промени статуквото.

Нито Тайван, нито Съединените щати са дали точни подробности за неговия график в САЩ и двете се стремят да запазят тази част сдържана, според служители, информирани за пътуването.

Лай трябва да се върне от Парагвай през Сан Франциско и трябва да се върне в Тайван в петък, според официалния график за пътуването, публикуван в събота, в който не се споменават отсечките в САЩ.

Парагвайската част от пътуването също е важна предвид нарастващите усилия на Китай да вземе останалите съюзници на Тайван.

Говорителят на външното министерство Джеф Лиу каза, че няма „нищо специално“ в транзитното преминаване на вицепрезиденти в Съединените щати, което се е случвало 11 пъти преди.

„Китай няма причина да реагира прекалено или да се възползва от възможността да ескалира ситуацията“, каза Лиу на брифинг тази седмица, добавяйки, че Лай е пътувал в качеството си на вицепрезидент, а не като кандидат за президент.

„Ако Китай реши... да предприеме провокативни действия, Китай, а не Тайван или Съединените щати, е този, който подкопава статуквото на мира и стабилността в региона“, каза Лиу.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР