Тайван загуби един от малкото си останали дипломатически съюзници -

...
Тайван загуби един от малкото си останали дипломатически съюзници -
Коментари Харесай

Тайван загуби ключов дипломатически съюзник след изборите

Тайван загуби един от дребното си останали дипломатически съдружници - Науру, оповестява " Ройтерс ".

Това се случи единствено дни, откакто и упрекна Китай, че се пробва да му окаже напън, до момента в който удостоверява волята на тайванците за самостоятелност.

Китай твърди, че Тайван е част от неговата територия и няма право да поддържа отношениея с други страни - позиция, която Тайпе остро отхвърля.

Преди изборите в събота чиновници по сигурността на Тайван предвидиха, че Китай евентуално ще продължи да омаловажава дребното страни, които поддържат публични дипломатически връзки с Тайпе.

преди изборите като рисков сепаратист, завоюва изборите за ръководещата Демократическа прогресивна партия и ще встъпи в служба на 20 май.
 Избори в Тайван: Висока интензивност и президент, апетитен за сепаратист от Пекин
Избори в Тайван: Висока интензивност и президент, апетитен за сепаратист от Пекин

Изборите значително вземат решение обстановката със сигурността в региона

Правителството на дребната тихоокеанска островна страна Науру разгласи, че " в най-хубавия интерес " на страната и на нейния народ се стреми към цялостно обновяване на дипломатическите връзки с Китай. Науру е признавал Китай и преди, сред 2002 и 2005 година

" Това значи, че Република Науру към този момент няма да признава Китайската република (Тайван) като обособена страна, а по-скоро като неотчуждаема част от територията на Китай, ще прекъсне " дипломатическите връзки " с Тайван от този ден нататък и повече няма да развива никакви публични връзки или формален продан с Тайван ", показва се в изказване на кабинета.

Заместник-външният министър на Тайван Тиен Чунг-куанг призна на небрежно проведена конференция, че новината за спирането на връзките е пристигнала ненадейно.

Пекин особено избра деликатния миг след изборите, с цел да се насочи към Науру, съобщи Тиен. Той оприличи този ход на " засада " и го назова " очевидна офанзива против демокрацията ", тъкмо когато редица страни поздравяваха Тайван за безпрепятствено протеклите избори.
 Съединени американски щати не поддържат самостоятелен Тайван, за Китай вотът не трансформира нищо
Съединени американски щати не поддържат самостоятелен Тайван, за Китай вотът не трансформира нищо

Часове преди отварянето на изборните секции Вашингтон предизвести, че би било недопустимо която и да е страна да се намесва в изборите

" Тайван не се поддаде на натиска. Ние избрахме това, което желаеме. Това е отвратително за тях ", добави той.

Китай е предложил на Науру - страна с население от 12 500 души - пари, надалеч надхвърлящи това, което Тайван дава на своите съдружници, означи Тиен.

Китайското външно министерство пък заяви, че прави оценка и приветства решението на Науру.

Този ход оставя Тайван с едвам 12 дипломатически съдружници, измежду които Ватикана, Гватемала и Парагвай, както и Палау, Тувалу и Маршаловите острови в Тихия океан.

Външният министър на Тайван, където участва на встъпването в служба на новия президент.

Науру е дребна и отдалечена тихоокеанска островна страна, която употребява австралийска валута и генерира доходи от лицензи за лов на риба и поддържането на районен център за бежанци за австралийското държавно управление.

През декември австралийска банка, предоставяща единствената банкова услуга в страната, разгласи желанието си да приключи активността си в Науру.

Австралия обезпечава полицейска поддръжка и е главен източник на помощ за страната, като през 2023 година е съдействала с 46 милиона австралийски $ за развиването ѝ.
 Хондурас загърбва Тайван и протяга ръка към Китай
Хондурас загърбва Тайван и протяга ръка към Китай

Латиноамериканската страна желае да откри публични дипломатически връзки с Пекин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР