Тайван успя да се предпази от опасния коронавирус, въпреки близостта

...
Тайван успя да се предпази от опасния коронавирус, въпреки близостта
Коментари Харесай

Бързи мерки – така Тайван успя да се спаси от коронавируса

Тайван съумя да се защищити от рисковия ковид, макар близостта си до континентален Китай. В Китай инфектираните са над 80 000, а в Тайван - към 50, припомня Дойче веле. Това се дължи на ограниченията, подхванати на острова.

Над 100 000 души - толкоз са инфектираните по света с рисковия Ковид-19 единствено два месеца и половина след експлоадирането на епидемията в китайския град Ухан.

Новият ковид обаче като че ли подмина 23-милионния Тайван, макар че островът се намира релативно покрай епицентъра на бедствието и заради това още през януари се предвиждаше, че Тайван ще е изключително мощно обиден. И до момента в който инфектираните в Китай към този момент са над 80 000, в Тайван техният брой остава към 50.

Бързата реакция на острова

Някои специалисти отдават това на бързата реакция и ранната интервенция на управляващите в Тайван. Д-р Джейсън Уанг, специалист по социална здравна политика в Станфордския университет в Съединени американски щати, счита, че Тайван е разпознал овреме евентуалния мащаб на рецесията, изпреварвайки епидемията: " След епидемията от ТОРС през 2002/03 година Тайван сътвори Национален здравен команден център (НЗКЦ), което беше и един тип подготовка за последваща сходна рецесия ", споделя той.

След като случаите на ковид в континентален Китай започнаха да нарастват бързо, тайванското държавно управление наложи възбрана за визити от Китай, Хонконг и Макао. Още в самото начало бе наложена и възбрана за експорт на хирургически маски, с цел да бъдат съхранени запасите.

Освен това в Тайван се реализира продан на данни сред здравните, митническите и имиграционните управляващи. " А това разрешава елементарно да се разпознават съмнителните пациенти въз основа на историята на техните пътувания ", споделя още специалистът.

Тайванското държавно управление създаде и стратегия, която разрешава на хората да оповестяват историята на своите пътувания, както и признаците на заболяване - посредством сканиране на специфичен QR-код още при идването си на острова. Въз основа на това пътуващите получават текстово известие, удостоверяващо тяхното здравословно положение и позволяващо на митническите чиновници да концентрират вниманието и напъните си върху рисковите пасажери.

" С помощта на новите технологии тайванското държавно управление съумя да реализира доста неща. Те разрешават на управляващите да класифицират хората съответно съгласно риска, както и да им обезпечат подобаваща помощ ", добавя доктор Уанг.

Тестове, които лишават едвам 20 минути?

Готовността на популацията да съблюдава ограниченията на държавното управление също спомогна за ограничение на разпространяването на болестта. " Повечето тайванци не са не запомнили тежките тествания, на които бяха подложени по време на епидемията от ТОРС преди години. И това в този момент се показва в засилено възприятие за отговорност ", споделя доктор Чунхуей Чи, учител по публично здраве в Орегонския университет в Съединени американски щати. Той прибавя, че през последните няколко десетилетия Тайван е разширил доста здравната развойна активност и сега проучвателен екипи работят върху всеобщото произвеждане на бързи проби за диагностика на Ковид-19.

Миналата неделя един от тези екипи разгласи, че е създал антитела, откриващи протеина, който предизвиква ковид. Сега тяхната цел е да разработят нов бърз тест за разкриване на болестта, който ще сведе времето за диагностициране до 20 минути.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР