Тайван няма да отстъпи на фона на заплахата от Китай, казва вицепрезидентът при посещение в САЩ

...
Тайван няма да се страхува, нито да отстъпи пред лицето
Коментари Харесай

Тайван няма да се страхува, нито да отстъпи пред лицето на авторитарни заплахи, каза вицепрезидентът на острова пред привърженици по време на посещение в САЩ, което Пекин осъди, като същевременно повтори желанието си да разговаря с Китай.

Уилям Лай, също фаворит за следващ президент на Тайван на изборите през януари, е в Съединените щати на официално транзитна спирка на път за Парагвай за встъпването в длъжност на новия президент.

Парагвай е един от малкото 13 страни да поддържат официални връзки с обявения от Китай остров.

Тайван и Съединените щати казват, че междинните кацания, включително едно в Сан Франциско на връщане, са рутинни, но

Китай ги осъди и се обади на Лай сепаратистки „размирник“.

Лай каза на обяд на поддръжници в Ню Йорк в неделя, че „ако Тайван е в безопасност, светът е в безопасност, ако Тайванският пролив е мирен, тогава светът е мирен“, според президентската канцелария на Тайван .

„Без значение колко голяма е заплахата от авторитаризъм за Тайван, ние абсолютно няма да се уплашим, нито да се свием, ние ще поддържаме ценностите на демокрацията и свободата“, каза той.

Китай смята Тайван за най-важната си дипломатическа проблем и е постоянен източник на търкания между Пекин и Вашингтон, който е най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжие на острова.

Китай изпитва особена неприязън към Лай, който преди се е описвал като „практичен работник за независимостта на Тайван “, червена линия за Пекин, който никога не се е отказал от използването на сила, за да постави острова под свой контрол.

С желание за разговор

Лай, който обеща да поддържа мира и статуквото, повтори в Ню Йорк, че въз основа на основния принцип на достойнство и паритет той е бил „много склонен“ да говори с Китай и да търси мир и стабилност.

Но Лай каза, че ще защити суверенитета на Тайван, че само хората на Тайван могат да решават бъдещето си и че Република Китай - официалното име на Тайван - и Китайската народна република "не са подчинени една на друга".

Речта на Лай беше посетена от Ингрид Ларсън, управляващ директор на Американския институт в Тайван, управляван от правителството на САЩ не - печалба, която осъществява неофициални отношения с Тайван.

Както Тайпе, така и Вашингтон се стремят междинните кацания на САЩ да бъдат сдържани и призоваха Китай да не предприема никакви провокативни действия в отговор.

Все пак тайванските официални лица казват, че Китай вероятно ще започне военни учения тази седмица близо до Тайван, използвайки междинните кацания на Лай в САЩ като претекст, за да сплаши гласоподавателите преди изборите следващата година и да ги накара да се „страхуват от война“.

В понеделник командването на източния театър на китайския народ Армията за освобождение, която отговаря за района около Тайван, показа снимки в акаунта си в WeChat на войски, които се упражняват да щурмуват плаж, но не посочи местоположението, времето или конкретно споменаване на Тайван.

Той каза, че войниците са направлявали бронирани превозни средства „към вражеските фронтови позиции и предприеха ожесточена атака".

Китай проведе военни учения около Тайван през април, след като президентът на Тайван Цай Инг-уен се завърна от Калифорния, където се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, докато също пътуваше на връщане от Централна Америка.

(REUTERS)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР