Тайван наблюдава отблизо развитието на въпроса за назначаването на епископи

...
Тайван наблюдава отблизо развитието на въпроса за назначаването на епископи
Коментари Харесай

Тайван и Китай в битка за Светия престол

Тайван следи от близко развиването на въпроса за назначението на епископи в Китай от страна на Ватикана, което би могло да се окаже исторически пробив в връзките сред двете страни и да докара до обновяване на дипломатическите им връзки след 70 години от тяхното преустановяване.

Говорителят на Министерство на външните работи Андрю Лий съобщи в отговор на публикация в италианския вестник „ Corriere della Sera”, че министерството продължава да следи разговора и обмена сред Пекин и Ватикана.

Вестникът оповестява, че папа Франциск е одобрил съглашение с Пекин за назначение на епископи в Китай, като последното публично ще бъде подписано следащия месец. В обявата се цитира и неизвестен старши чиновник от Светия трон, който твърди, че е въпрос на време да се стигне до договаряния за дипломатическите връзки сред двете страни. „ Посолството на Тайван във Ватикана може да бъде насила да се отдръпна от настоящето си местонахождение във Ватикана или да сътвори нов „ културен институт”, който да размени съществуващото посолство като жест на благосклонност по отношение на Пекин”, се споделя още в материала.

Потърсен за коментар, Лий на собствен ред съобщи, че продължаващите диалози сред Континентален Китай и Ватикана се концентрират само върху религиозните въпроси, а не върху политическите. Той акцентира, че Тайван поддържа близки връзки със своя европейски дипломатически съдружник и тези двустранни връзки остават постоянни. Доказателство за това са и честите взаимни визити на високопоставени лица през годините. „ Тайван ще продължи да работи взаимно със Светия трон, до момента в който не се трансформира в негов „ незаместим партньор” по планове, свързани с филантропичната помощ”, сподели още Андрю Лий.

Въпреки това, последните събития ясно демонстрират, че Ватикана и Пекин са по-близки от всеки път, като Китай се радва на редица жестове от страна на Ватикана, изключително откакто папа Франциск пое папството през март 2013 година В тази връзка, без значение от оптимистичната настройка на Тайван, това няма по какъв начин да бъде подминато с лека ръка, доколкото крие своите опасности за дипломатическите връзки сред трите страни.

Към момента католиците в Китай са разграничени на тези в така наречен „ подземни църкви”, които признават папата и Светия трон, и тези, които принадлежат към китайската държавно следена Католическа патриотична асоциация, където епископите се назначават от държавното управление в съдействие с локалните църковни общности.

Според съглашението Ватикана ще има думата по време на договарянията за назначение на бъдещи епископи, което сближава двете страни по основен въпрос.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР