Тайван блокиран да участва на Световната здравна асамблея на Световната

...
Тайван блокиран да участва на Световната здравна асамблея на Световната
Коментари Харесай

Блокираха участие на Тайван на форума на СЗО след китайски натиск

Тайван блокиран да взе участие на Световната здравна асамблея на Световната здравна организация (СЗО) след напън от страна на Китай, написа " Гардиън ".

Република Китай не е поканена на започващата през днешния ден конференция, разгласи външният министър и добави, че са се съгласили да отсрочат разглеждането на проблема за по-късно тази година.
 Ключова двудневна среща на Световната здравна асамблея в битката с Covid-19
Ключова двудневна среща на Световната здравна асамблея в битката с Covid-19

Въпреки напрежението страните се надяват да реализират консенсус и да одобряват резолюция

Тайван, който не е член на СЗО, интензивно лобира да вземе присъединяване на Световната здравна асамблея. Островната страна разгласи, че просто желае да показа със света триумфа си в битката с ковид. В Тайван има 440 случая на ковид и седем умряли.

Но Китай, който преглежда либерален Тайван като китайска провинция без право да взе участие на интернационалните конгреси като суверенна страна, мощно се опълчи на присъединяване на Тайпе на асамблеята , в случай че не одобри да бъде част от Китай, което изрично се отхвърля от тайванското държавно управление.
 Пекин с напън над Европейски Съюз за Тайван
Пекин с напън над Европейски Съюз за Тайван

Проблеми за СЗО и ковид

Въпреки всички наши старания и невижданата интернационална поддръжка, Тайван не получи покана за присъединяване. Министерството на външните работи показва надълбоко страдание и мощно незадоволство от това, че Секретариатът на Световната здравна организация се подаде на натиска от страна на китайското държавно управление и продължава да подценява правото на здраве на 23-те милиона жители на Тайван , разгласи тайванският външен министър Джоузеф Ву.

СЗО и Китай настояват, че са дали помощ и информация на Тайван по време на пандемията, което се оспорва от Тайпе.

Съединени американски щати неведнъж влязоха в конфликт с Китай поради отхвърли на Пекин да разреши на Тайван да получи цялостен достъп до организацията.
 Съединени американски щати към СЗО: Поканете Тайван на годишната среща
Съединени американски щати към СЗО: Поканете Тайван на годишната среща

Натиск от Белия дом

Тайван взе участие на асамблеята като наблюдаващ 2009-2016 година , само че Китай блокира присъединяване на страната след избирането на тайванския президент Цай Ингвен, която е обсъждана от Пекин като сепаратист.

Ву сподели още, че Тайван се е съгласил въпросът за присъединяване в организацията да бъде оставен за разискване по-късно тази година, с цел да може асамблеята да се концентрира върху битката с ковид.
 Тайван желае от СЗО повече информация за COVID-19
Тайван желае от СЗО повече информация за COVID-19

СЗО твърди, че Тайван е бил обезпечен с помощта, от която се нуждае

Тайван - публично Република Китай - е измежду създателите на СЗО. Но страната е извадена от организацията през 1972 година, година откакто губи мястото в Организация на обединените нации за сметка на Китайската национална република.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР