Опозицията на Соломоновите острови изисква отговори след доклад за „реплики“ на оръжия

...
Тайпе, Тайван – Опозиционният лидер на Соломоновите острови Матю Уейл
Коментари Харесай

Тайпе, Тайван – Опозиционният лидер на Соломоновите острови Матю Уейл призова полицейския комисар на страната да „разкрие“ дали Китай тайно изпрати оригинални огнестрелни оръжия до Хониара миналата година, след като Al Jazeera разкри нови подробности за пратката.

Миналата седмица Al Jazeera разкри, че по време на пратката през март 2022 г. дипломатите на Съединените щати са вярвали, че огнестрелните оръжия всъщност са били истински пистолети и пушки, а не „копия“, предназначени за тренировъчни цели, както се твърди от правителството.

Според дипломатическите телеграми, получени чрез искане за свобода на информацията, американските служители също смятат, че реплики на огнестрелни оръжия, показани от Кралските полицейски сили на Соломоновите острови (RSIPF), не са същите като оръжията в пратката, и попита защо оръжията са били разтоварени посред нощ без подходяща документация.

Във вторник Уел обвини комисаря на RSIPF Мостин Мангау и министър-председателя Манасе Согаваре, че умишлено са подвели жителите на Соломоновите острови и са действали повече като престъпна организация, отколкото като суверенно правителство.

„Когато самите институции, на които е поверено да ни защитават, са замесени в подобни измамни действия, става ясно, че на това правителство не може да се вярва, особено по толкова критични въпроси като националната сигурност“, каза Уейл в изявление.

Политическата опозиция на Соломоновите острови преди това се е противопоставяла на доставките на оръжия от други страни, включително Австралия, която миналата година дари пушки MK18 и полицейски автомобили на островната държава в Тихия океан.

Sogavare и RSIPF не са отговорили публично на разкритията, съдържащи се в дипломатическите телеграми.

Но Колин Бек, ръководителят на външното министерство на Соломоновите острови, каза в събота, че докладът на Ал Джазира „не съдържа истина“ и е част от „разногласен разказ“ за страната.

„Твърдението, че [Соломоновите острови] получават оръжие от [Китай] не е вярно и не помага срещу днешната бързо променяща се международна система. [Соломоновите острови] ще останат бдителни и издръжливи“, написа Бек в X, платформата за социални медии, известна преди като Twitter.

По време на управлението си Согаваре предприе поредица от стъпки за задълбочаване на отношенията с Китай, включително подписване на споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и прекратяване на признаването на самоуправляващия се Тайван.

Насочването на страната към Пекин разтревожи служители в САЩ, Австралия и Нова Зеландия, които се страхуват от китайско навлизане в Тихия океан.

Соломоновите острови, които са дом на малко над 700 000 души, и други малки тихоокеански островни нации са попаднали в разгорещено съперничество между големите сили поради стратегическото си местоположение.

RSIPF не отговори веднага на искането на Al Jazeera за коментар.

Кабинетът на министър-председателя не отговори на по-ранни въпроси от Ал Джазира относно обвиненията, направени от американски служители.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР