Тайнствена, девета планета се спотайва в нашата Слънчева система. Това

...
Тайнствена, девета планета се спотайва в нашата Слънчева система. Това
Коментари Харесай

В Слънчевата система се спотайва тайнствена 9-та планета

Тайнствена, девета планета се спотайва в нашата Слънчева система. Това твърди интернационална група от астрономи, разкрила доказателство за съществуването ѝ.

Астрономите разкрили нов галактически обект, който загатва, че в покрайнините на нашата система има още една солидна планета, написа Quanta Magazine.

Астрономите от дълго време търсят най-далечната планета на Слънчевата система, формирана от мрачен материал, който не отразява слънчевата светлина.

Няма директни доказателства, че такова галактическо тяло съществува, само че новооткритият транснептуновия обект 2015 BP519 е следващата косвена улика, че някъде там има нещо.

Откритието е направено благодарение на телескопа "Виктория Бранко " в Чили, в границите на плана Dark Energy Survey, по който работят откриватели от голям брой проучвателен институции и университети от Съединени американски щати, Бразилия, Англия, Германия, Испания и Швейцария.

Свръхчувствителната камера, с която е екипиран телескопа, засякъл небесното тяло, се употребява за търсене на тъмни обекти, ситуирани отвън Млечния път, само че също по този начин и за небесни тела в Слънчевата система, които се намират оттатък орбитата на Нептун.



Обектът се намира на разстояние 55 астрономически единици от Слънцето (една астрономическа единица е равна на дистанцията от Земята до Слънцето) като екипът отбелязва, че дистанцията сред него и Слънцето варира от 35 до 862 земни орбити. Именно тази променлива траектория кара учените да мислят, че някъде там, в покрайнините на Слънчевата система, битие още един доста огромен обект и той изтегля орбитата в своя посока.

2015 BP519 не е единственият обект с сходна странна орбита. Такава имат всички обекти към нашата звезда, които се намират по-далече от Плутон.
Графика: arXiv
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР