Тайното гласуване за избор на председател на Общинския съвет във Варна

Тайното гласуване за избор на председател на Общинския съвет във Варна ...

Тайният вот за избор на председател на Общинския съвет във Варна е бил опорочен.Тайното гласуване за избор на председател на Общинския съвет във Варна не е било съвсем тайно, предаде репортер на Moreto.net.

Анализ на ситуацията по време на гласуването и на самите резултати, води до идеята, че част от партиите и коалициите са влезли в предварителна договорка с ГЕРБ.

Председателят на създадената за гласуването комисия, адв. Бранимир Балачев (ГЕРБ), при взимане на всеки плик от урната обявява дали пликът е запечатан или не, и по какъв начин е била сгъната бюлетината (в два варианта - сгъната на две или на четири), след което обявява за кого е гласът от съответната бюлетина.

Броят на сгъванията в комбинация с отворен или затовен плик (общо 4 варианта) практически разкрива партийния вот.

Едва ли е учудващ фактът, че 100% от сгънатите на две или на четири бюлетини, са били в полза издигнатия от ГЕРБ кандидат Тодор Балабанов.

Повече от очевидно е, че една част от групите в общинскя съвет са влезли в предварителна уговорка, с какъв точно явен знак ще гласуват техните представители, в иначе тайното гласуване за председател.

Това разкриване на тайния вот по групи, освен, че е явно доказване на подкрепа към ГЕРБ, но вероятно е и първо условия за евентуални бъдещи договорки между ГЕРБ и иначе опозиционно-настроениете групи в Общинския съвет на Варна.

За "странния" начин на броене алармира и Стела Николова, общински съветник от Демократична България.

Друг интересен факт е, че само две от 11-те формации, изпратили общински съветници, издигнаха свой кандидат за председател на местния парламент - ГЕРБ и Възраждане.

Кандидатът на "Възраждане" получи само 4 гласа - точно колкото са и общинските съветници на партията.

За сметка на това Тодор Балабанов (ГЕРБ) събра в своя подкрепа 39 гласа, при положение, че ГЕРБ има само 18 съветника.

Шест от бюлетините бяха "Не подкрепям никого", а една бе празна/невалидна. Един общински съветник отсъства и не гласува.

Елементарната математика разкрива обаче, че съветници от опозиционната БСП, а възможно и от Демократична България са подкрепили ГЕРБ. Цифрите говорят, че не по-малко от 5 души (от общо 12-те съветника - 8 БСП и 4 ДБ), които имат БСП и ДБ в местния парламент са дали подкрепата си за кандидата на ГЕРБ.

Какво ли очаква Варна през следващите 4 години?

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на [email protected] по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
-->-->-->-->``
рекламаКоментариКоментирай чрез FacebookЗа да пишете коментари, моля регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``Последни новини``реклама

Източник: petel.bg