Тайният тунел под Берлинската стена, който е прокопан от студенти

...
Тайният тунел под Берлинската стена, който е прокопан от студенти
Коментари Харесай

Euronews: Платеният от NBC тунел е помогнал на десетки немци да избягат на Запад ВИДЕО

Тайният тунел под Берлинската стена, който е прокопан от студенти с финансовата поддръжка на американския ефирен канал NBC, разрешава на десетки хора да избягат от Източна Германия на Запад.

Това сподели в изявление за Euronews Йоахим Рудолф, който персонално взе участие в построяването на тунела и се осмелява да премине през него първи.

Сега на мястото на прокопаването се намира най-големият мемориал, отдаден на стената, който включва и автентичен откъс от заграждението, написа "Поглед инфо ".

За да може бегълците от Германска демократична република да преминат през стената, разделяща Берлин, студентите изкопават скришен тунел на Бернауер-щрасе. Изграждането на подземния ров е финансирано от американския ефирен канал NBC, който прави документален филм за протичащото се. Тунелът е прокаран от фабриката на Бернауер-щрассе 78 в Западен Берлин в мазето на къща на Шьонхолцер-щрассе 7 в Източен Берлин.

Йоахим Рудолф взе участие в строителството, което се прави през лятото и есента на 1962 година. Самият той напуща Източна Германия няколко месеца по-рано, с цел да продължи образованието си в Свободния университет в Берлин.

По това време той е студент по инженерство. По време на построяването на тунела той, по-специално, се занимава с инсталирането на електрически проводници. Той споделя:

ЙОАХИМ РУДОЛФ, участник в плана: Просто искахме да помогнем на хората. Бяхме доста ядосани от политиката на източногерманското държавно управление за това, какво се случваше там - че стреляха по хората, които се опитваха да избягат. Наистина ни болеше. И по този начин искахме да създадем всичко допустимо да повредим Германска демократична република.

Десетки хора работиха върху построяването на тунела. Много от тях имаха родственици и другари на изток. Но се оказва по-трудно да се изкопае под земята тунел, в сравнение с са си представяли.

ЙОАХИМ РУДОЛФ: Не знаехме нищо за построяването на тунели: не знаехме какви принадлежности са нужни за това, по какъв начин да копаем тунел и в това време да оцелеем.

На 14 септември 1962 година строителите съумяват да пробият мазето на къщата. Йоахим Рудолф излиза да ревизира дали строителите са попаднали в вярната къща. Носи револвер в джоба си, ако защитата го забележи.

И тогава членове на първото семейство почукаха на вратата на мазето. Общо 29 души минаха през тунела. Това е една от най-успешните истории за бягство от Германска демократична република.

ЙОАХИМ РУДОЛФ: Никога няма да не помни този миг, това ми направи голямо усещане. Тогава си помислих: без значение е какъв брой хора ще минат през тунела. Разбира се, колкото по-вече, толкоз по-добре! Но даже и да няма никой различен, тогава цялата свършена работа, токови удари заради наводнения, мазоли, цицини по главата от ударите по дървените греди - всичко това не е било на вятъра.

Документалният филм през 1963 година получава три телевизионни награди "Еми ". Днес на Бернауер-щрассе е най-големият мемориал, отдаден на стената. Тук са непокътнати пустото място от източната страна и автентичен откъс от оградата.

ЙОНА КЯЛГРЕН, сътрудник на Euronews: За 28 години, когато стената разделяше Берлин, хиляди хора се пробваха да избягат от изток на запад. Мнозина съумяха да създадат това, само че минимум 140 души починаха. Този уикенд тук ще си спомним за тези хора.

Йона Келгрен, Източен Берлин, Euronews.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР