Тайник в стената бе разкрит при първите ремонтни дейности на

...
Тайник в стената бе разкрит при първите ремонтни дейности на
Коментари Харесай

Откриха тайник в Троянския манастир до скривалището на Левски

Тайник в стената бе оголен при първите ремонтни действия на Антимовото крило на Троянския манастир. Той е бил ловко затулен зад дървена малка врата на долап в една от килиите.

"За изненадата на братята монаси и строителите зад дребната врата се оказва скрито укритие, пригодено за стая, в която могат да се скрият двама-трима души ", заяви за "Монитор " игуменът на Троянската света обител - Величкият свещеник Сионий.

Той разгласи, че концепцията е при реставрацията този тайник да бъде непокътнат в достоверния си тип, още повече че той се намира в същото крило и на същия етаж, където е скривалището на Васил Левски.

"Предвиждаме да възстановим и тайния излаз, през който Левски и монаси са можели да напущат манастира, при положение на заплаха. Този излаз ще бъде изработен по този начин, че който желае, да може да мине през него и да почувства духа на това време ", добави Сионий.

Само две седмици откакто държавното управление отпусна половин милион лв. за ремонт на най-старото - Антимово крило на Троянския манастир, бригада майстори към този момент интензивно работят. Крилото от години стоеше затворено заради заплаха от проваляне. То би трябвало да се реконструира до основи и ще бъде укрепено, реставрирано, като килиите ще запазят достоверния си тип.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР