Тайни агенти на Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) ще бъдат

...
Тайни агенти на Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) ще бъдат
Коментари Харесай

Внедряват тайни агенти във фирмите, ето как ще ни следят

Тайни сътрудници на Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) ще бъдат внедрявани в институции и компании без знанието на управленията им. Шпионите ще могат да влизат и в ролята на юристи, художници, счетоводители и други, упражняващи свободни специалности. Това плануват промени в Правилника за използване на Закона за ДАНС, оповестени на уеб страницата за публични съвещания strategy.bg.

Основният мотив за предлаганите промени са последните промени в антикорупционния закон, с които профилираната дирекция в ДАНС за противопоставяне на корупцията по високите етажи на властта бе включена в новия мегаорган - Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ), ръководена от Пламен Георгиев.

Покрай тази смяна обаче са препоръчани и промени, свързани с сътрудниците под прикритие. Сегашната уредба гласи, че активността под прикритие се реализира в държавни органи, организации, както и в юридически лица. Предлаганите промени плануват по-широко поле за разрастване на загадка агентура: " при осъществяване на служебните си отговорности чиновниците на организацията могат да заемат длъжности на прикритие в държавната администрация, юридически лица, цивилен сдружения и като лица, упражняващи свободни специалности. "

Сегашната наредба изисква сътрудниците под прикритие да са единствено миналите първична професионална подготовка и притежаващи позволение за достъп до класифицирана информация. Тези две условия се предлага да отпаднат и на процедура всеки сътрудник на ДАНС да може да бъде " под прикритие ". И може би най-съществената смяна, обвързвана с тайните сътрудници, е, че в сегашната уредба се изисква позволение и присъединяване на ръководителя, в чиято конструкция ще бъдат внедрени те - " чиновниците на организацията се назначават на прикритие по служебно или по трудово правно отношение от съответния началник на държавен орган, надлежно от управителния орган на организацията или юридическото лице, по искане на ръководителя при съблюдаване наредбите на Закона за държавния чиновник, Кодекса на труда или съответния специфичен закон ".

Проектът за смяна обаче планува просто " чиновници на организацията се назначават на прикритие по метод, който не заплашва прикритието от откриване ". " Констатираната липса на правна опция за образуване на прикритие в структури без единодушието на съответния началник може да сътвори усложнения и спънки за своевременното придобиване на информация, нужна за отбрана от похищения, ориентирани против националната сигурност, изключително в нарасналата и регистрирана в международен мащаб заплаха от терористични офанзиви и нараснала интензивност на разследващите служби на страни от така наречен трети свят ", се споделя в претекстовете на предлаганите промени, подписани от премиера Бойко Борисов след предложение на ръководителя на ДАНС.

Предлага се и ясно да се планува, че чиновниците под прикритие да имат право на отпуски при изискванията и в размерите, планувани за длъжността, на която са назначени.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР