Тайната на дълголетния брак е обичта, търпението и разбирателството. Това

...
Тайната на дълголетния брак е обичта, търпението и разбирателството. Това
Коментари Харесай

След 60 години брак баба Райна и дядо Любомир разкриха тайната: Обич и търпение

Тайната на дълголетния брак е обичта, търпението и разбирателството. Това описаха семейство Райна и Любомир Иванови, които честват " диамантена " женитба (60 години брак) и семейство Будинка и Тодор Тодорови, които имат зад тила си петдесет години взаимен живот. Двете двойки споделиха своя опит от брака на проведената довечера във Видин среща-беседа " Бракът - обич и още нещо... ".

" Бракът е съществено нещо и към него би трябвало да се отнасяш съществено. И когато си избрал един човек, да живееш с него в мир и обич, до момента в който гибелта ни раздели. Така ни учеха едно време, по този начин го разбираме ", сподели Будинка Тодорова, представена от Българска телеграфна агенция. Най-важното е да има доста любов, съгласие, честност, добави нейният брачен партньор Тодор. Двамата се срещат за пръв път през 1969 година на събор, а няколко години по-късно се женят. Според фамилията, което тази година празнува " златна " женитба, формулата на дългогодишния брак е взаимното решение на всички проблеми.

Райна и Любомир Иванови са дружно още от възпитаници. Запознават се в девети клас, остават дружно и до момента в който Любомир е боец, а след уволнението му подписват брак, следват обучение, работа, деца, описа брачната половинка.

" Най-важното за брака при нас беше, че нашите фамилии ни поддържаха. Бяхме млади - на двадесет и една години, само че фамилиите ни бяха с нас, поучаваха ни, учиха ни и по този начин с обич, с съгласие, с деликатност достигнахме тази възраст. За нас бракът е благосъстояние. Богатството на децата - имаме две деца, трима внука и правнуче ", означи Райна Иванова. Нейният съвет към двойките, които в този момент вършат първите стъпки в брачния живот е да се обичат, да се слушат един различен, сами да изградят живота си по личен метод, да вършат взаимни отстъпки и да одобряват минусите на другия.

На полемиката участваха също по този начин двойки, които вършат първите си стъпки в фамилния живот. В събитието се включи и многодетното семейство на Ирена Дочева и Никола Жеков. Според Ирена Дочева от ден на ден фамилии вземат решение да имат повече от две деца. " Смятам, че е едно безпределно благополучие, което не свършва, няма край. Много свястно всекидневие имаме. Справяме се. Имаме фамилии, които ни поддържат и оказват помощ, баби, които ни готвят ", изясни тя.

На тазвечерната среща бяха и кметът на Община Видин доктор Цветан Ценков и зам.-кметът Борислава Борисова. Видинският кмет поздрави двойките-юбиляри и означи, че те са образец за всички. Той сервира приветствени адреси на двете фамилии, както и дарове от Община Видин.

Събитието се организира в зала " Заемна за възрастни " в Регионална библиотека " Михалаки Георгиев ". С проявата Общинското дружество " Обреден дом " и Общинският съвет по наркотични субстанции се включиха в отбелязването на Международната седмица на брака в България. Целта на самодейността, която се организира годишно от 7 до 14 февруари в 29 страни по света, е да сплоти публичните старания за поощряване на брака и фамилията и да помогне на двойките по пътя им към създаване на сполучлив брак.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР