Тайлър Уилсън не е супергерой. И въпреки това – той

...
Тайлър Уилсън не е супергерой. И въпреки това – той
Коментари Харесай

Момчето, което ще промени света

Тайлър Уилсън не е супергерой. И все пак – той е един от тези, които могат да спасят човешката цивилизация.

„ Добивът на сила е най-сериозното предизвикателство пред хората през днешния ден. Всичко останало – чистата вода, достатъчното храна и геополитическата непоклатимост са свързани с това по какъв начин използваме силата. И по какъв начин я добиваме.”

Рекорд: Ученик на 13 година конструира нуклеарен реактор

Повечето хора на 23 не приказват като Уилсън. С риск да генерализираме, множеството хора на 23 не се интересуват от бъдещето на света, а по-скоро от личното си бъдеще. И почивката в Гърция.

Уилсън обаче е невероятен. Той е същински вундеркинд, почнал да се занимава с нуклеарна физика на 10-годишна възраст. Точно по този начин, на 10. Докато към момента е възпитаник, той редом учи в Davidson Academy of Nevada и University of Nevada, Reno. Докато неговите съученици откриват първите сантиментални тръпки и обичаните си хип хоп групи, той към този момент работи в академични лаборатории и да приказва с професори, специалисти в региона на нуклеарната физика.

Нещо повече – на 14-годишна възраст Уилсън изумява научния свят, като самичък реализира термоядрен синтез. В гаража на родителите си. Малкият нуклеарен реактор построява самичък, а някои от материалите, с които работи, също добива самичък. В същия този гараж Уилсън създава „ жълт кейк”, т.е. уранов концентрат U3O8, който се получава при преправянето на уранова руда. Урановата руда пък добива непосредствено от пустинята Мохаве в Невада, където търси остатъци от астероиди, съдържащи уран.

Най-важното за нас обаче е каква е огромната фантазия на Уилсън.

„ През 50-те нуклеарната сила беше впрегната в това да създава електричество. Време е обаче да я преоткрием. Смятам да основа термоядрен реактор, който ще създава сила, ползвайки бракувани нуклеарни оръжия, радиоактивни боклуци от атомни централи и всевъзможни други рискови съставки, които през днешния ден не знаем какво да вършим и къде да складираме.”

Реакторът на Уилсън ще бъде извънредно дребен – едвам 3 метра в диаметър, ще има коренно нова система за сигурност и ще може да работи 30 години без презареждане, осигурявайки сила за 10 000 семейства. „ Само след 5 години ще имаме първообраз на този реактор. Тоест, ще бъдем подготвени за всеобщо произвеждане.”

Добре пристигнали в новата епоха на нуклеарната сила.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР