Тайландският бивш премиер Таксин Шинаватра отлага завръщането си от самоизгнание

...
Тайландският бивш министър-председател Таксин Шинаватра каза, че отлага завръщането си
Коментари Харесай

Тайландският бивш министър-председател Таксин Шинаватра каза, че отлага завръщането си от самоизгнание, докато Тайланд се бори да преодолее политическата безизходица след общите избори през май бяха спечелени от опоненти на подкрепяни от армията партии.

74-годишният милиардер, който спечели два избора, преди да бъде отстранен при военен преврат през 2006 г., отдавна каза, че иска да се върне у дома – но е изправен пред множество наказателни обвинения, за които твърди, че са политически мотивирани.

В събота Таксин, бивш телекомуникационен магнат, каза, че ще отложи планираното си завръщане поради медицински преглед.

„Бих искал да отложа датата си на връщане в Тайланд с не повече от две седмици“, публикува той в Twitter, наскоро преименуван като X.

Дъщеря му, Паетонгтарн Шинаватра, 36, един от кандидатите за министър-председател на партията Pheu Thai, която стана втора на изборите, обяви миналия месец, че баща й трябва да пристигне на 10 август.

Партиите, свързани с Таксин, доминират в тайландската политика от 2001 г. насам, но те загубиха двама министър-председатели заради военни преврати и още един заради съдебно решение.

Политическа безизходица

Завръщането на Таксин има потенциала да разпали една вече напрегната политическа ситуация.

Кралството е в политическа безизходица, след като доминираният от военни Сенат попречи на лидера на Партията напред (MFP) да стане министър-председател, след като спечели най-много парламентарни места на изборите през май.

Pheu Thai оттогава се опитва да сформира правителство и имотният магнат Срета Тависин е определен да бъде негов кандидат за министър-председател.

Говорителят на Камарата на представителите отложи датата за гласуване за министър-председател до решението на конституционния съд на 16 август.

Таксин живее в самоизгнание, предимно в Дубай, от 2008 г. насам и редовно се обръща към поддръжниците си в социалната медийна платформа Clubhouse, използвайки псевдонима Тони Уудсъм.

По време на престоя си в чужбина той е осъден по четири наказателни дела, едното от които вече е изтекло по давност.

Неговите присъди за останалите трима са общо 10 години и той все още е разследван по друго дело.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР