Тайландски ветеринари започнаха стерилизация на стотици маймуни в град, известен

...
Тайландски ветеринари започнаха стерилизация на стотици маймуни в град, известен
Коментари Харесай

Тайландски ветеринари започнаха стерилизация на маймуни, тероризиращи туристически град

Тайландски ветеринари започнаха дезинфекция на стотици маймуни в град, прочут с популацията си от макаци, откакто коронавирусната пандемия остави животните гладни, направи ги нападателни и ги накара да се бият за храна с подплашени локални поданици, съобщи Ройтерс.

Град Лопбури в едноименната провинция и неговите 2000 маймуни от дълго време притеглят туристи от целия свят, които нормално ги хранят и театралничат с тях за селфита.
Откакто Тайланд затвори границите си на 4 април, с цел да управлява коронавирусните инфекции, животните не се приспособяват добре към " новото обикновено ".

" Те са привикнали да получават храна от туристите. Сега, когато тях ги няма, маймуните са станали по-агресивни и се бият с хората за храна, с цел да оцелеят. Макаците проникват в здания и принуждават жителите им да бягат от домовете си ", споделя локалната ветеринарка Супакарн Каевчот.
За разлика от маймуните в естествена среда, на градските макаци не се постанова да търсят храна, вследствие на което разполагат с повече време и сила да се възпроизвеждат и да предизвикват неприятности, добавя ветеринарката.
 
that have been causing nuisance to the residents, as some reported damage to their houses in Lopburi province,.
— CCTV Asia Pacific (@CCTVAsiaPacific)

В опит да управляват бързо увеличаващата им се популация, тази седмица управляващите са почнали да слагат кафези из града с изкусителни плодове в тях, надявайки се да примамят към 300 маймуни за дезинфекция.

От клетките приматите се озовават на операционната маса, където биват упоени, избръснати, татуирани с неповторим референтен номер и подложени на вазектомия или връзване на тръбите. Седираните маймуни получават една нощ за възобновяване, преди да бъдат върнати в съответните им групи.
Планът планува през идващите два месеца да бъдат стерилизирани 500 макака.

Супакарн Каевчот изяснява, че стерилизацията не съставлява опасност за популацията на маймуните, като задачата е просто да се забави темпото им на размножаване в градска среда.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР