Тайландски съд даде на бившия премиер Инглук Шинаватра присъда от

...
Тайландски съд даде на бившия премиер Инглук Шинаватра присъда от
Коментари Харесай

5 години затвор за бившия тайландски премиер

Тайландски съд даде на някогашния министър председател Инглук Шинаватра присъда от пет години затвор за незаконна немарливост поради провалената й политика за произвеждане на ориз.
Инглук, чието държавно управление беше свалено след прелом на военна хунта през 2014 година, напусна страната предишния месец, откакто против нея бяха повдигнати обвинявания.
„ Съдът откри, че обвинената е виновна… съдът я осъжда на пет години затвор и съдът единомислещо реши, че присъдата няма да бъде заменена на условна “, съобщи съдията по делото.
В края на октомври 2016 година Шинаватра беше санкционирана с 1 милиарда $, които да са обезщетения за провежданата от нея политика в производството на ориз.
Шинаватра, която е първата жена министър председател на азиатската страна, беше свалена от власт от съда дни преди хунтата да вземе властта след прелом през 2014 година От тогава против нея се води цяла мрежа от правосъдни каузи, за които някогашният министър председател твърди, че са политически стимулирани, съобщи БГНЕС.
Според обвиняванията държавното управление на Шинаватра е изкупувало от фермерите оризища на два пъти по-висока цена от пазарната. Поради тази политика Шинаватра се ползваше с огромна поддръжка в североизточните региони на страната, само че критиците й я определяха като скъпоструващ на страната и подкупен популист. Шинаватра продължава да твърди, че нейната политика към производството на ориз е била подбудена от предпочитание за подкрепяне на бедните в тайландските селски региони, които от години са подценявани от обвързвания с военните елити в Банкок.
През последните 10 години партиите, подкрепящи Шинаватра и нейният брат милиардерът Таксин Шинаватра, някогашен министър председател, свален от власт с прелом през 2005 година, постоянно са печелили изборите с поддръжката на гъсто обитаемоте, само че небогати северни региони. Но техните държавни управления неведнъж са сваляни със правосъдни решения и военни преврати, подкрепяни от върхушката в Банкок, която се изнервя от политическия напредък на брата и сестрата. Според анализатори обвиняванията в корупция против Инглук Шинаватра се употребяват, с цел да бъде легитимиран преврата, доколкото хунтата се пробва да наложи за себе си облика на герой против корупцията.
Таксин Шинаватра от години живее в чужбина в самоналожено си заточение, с цел да избегне излежаване на присъда за корупция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР