Тайланд и САЩ откриха тържествено ежегодните съвместни военни учения Cobra

Тайланд и САЩ откриха тържествено ежегодните съвместни военни учения Cobra ...

Тайланд и САЩ започнаха ежегодното военно учение Cobra Gold.


Тайланд и САЩ откриха тържествено ежегодните съвместни военни учения Cobra Gold, най-голямата активност от този тип в Азиатско-тихоокеанския регион, в които участват общо 29 страни като участници или наблюдатели, съобщава "Асошиейтед прес".

Седем страни освен Тайланд и САЩ са активни участници: Сингапур, Япония, Китай, Индия, Индонезия, Малайзия и Южна Корея. Около 4 500 американски военнослужещи, по суша и море, взимат участие в ученията. Общо около 10 000 военнослужещи участват в учението. 

Действащият ръководител на американското посолство в Тайланд Питър Хеймънд заяви на церемонията в северната тайландска провинция Фицанулок, че целта на учението, за първи проведено през 1982 г., е да се засили сътрудничеството и оперативната съвместимост между въоръжените сили на страните.

Налице са три големи компонента на учението, което приключва на 22 февруари: военнополево обучение, хуманитарна помощ и обучени за помощ при бедствия. Сред целите му са "повишаване на морската сигурност, предотвратяване и ограничаване на възникващи заплахи от болести и реагиране при големи природни бедствия", се уточнява в изявлението на САЩ.

На церемонията по откриването са присъствали началникът на въоръжените сили на Тайланд ген. Порнпипат Бенясри и командирът на първия корпус на армията на САЩ ген.-лейтенант Гари Волески, представляващ американското командване в Индо-тихоокеанския регион.

"Свидетели сме, че тази тайландско-американска инициатива се превърне във въжен етап от военното сътрудничество, което се разшири до регионално равнище", изтъкнал ген. Порнпипат.

"Вярвам, че не само че Кобра голд служи за платформа за разбирателство и съвместна работа в региона, но сега се превърна в ползотворно за другите ни стратегически партньори", допълнил тайландския генерал.

Източник: news.bg