Тайфунът Койну предизвика рекордни ветрове в Тайван с пориви от

...
Тайфунът Койну предизвика рекордни ветрове в Тайван с пориви от
Коментари Харесай

Тайфун донесе рекордни ветрове на Тайван

Тайфунът Койну провокира рекордни ветрове в Тайван с пориви от над 342 км/час, заяви Централната метеорологична администрация в четвъртък. „ Максималните пориви напразно от 95,2 метра в секунда, измерени на остров Орхид нощес, са нов връх в Тайван “, споделиха от службата пред Агенция Франс Прес.


Тайфунът Койну удари южния завършек на Тайван в четвъртък, покривайки района с пороен дъжд и рекордни ветрове. Първоначално се очакваше стихията да удари непосредствено южния завършек на острова, само че „ курсът му се отклони по-на юг “, сподели синоптик, добавяйки, че бурята може да се реалокира в морето. Експерти споделят, че изменението на климата е направило пътищата на тропическите стихии по-трудни за прогнозиране, като в това време е нараснала интензивността им, което води до проливни дъждове, неочаквани наводнения и мощни стихии. Тайван претърпява чести тропически стихии от май до ноември. В четвъртък бяха затворени учебни заведения и офиси в очакване на Койну. Над 200 интернационалните и вътрешни полети бяха анулирани, а близо 3000 души в планинските региони бяха евакуирани като защитна мярка. Жителите, живеещи в южния окръг Тайтунг, са се запасили с храна преди тайфуна. „ Ние живеем в планините и би трябвало да изминем известно разстояние, с цел да стигнем дотук. Ето за какво взехме решение, че е по-добре да се запасим за всеки случай “, сподели 26-годишният Мън Син пред Агенция Франс Прес. Улиците бяха пусти в четвъртък, защото дъждовете намокриха района, като мощните ветрове събориха уличните знаци и откъснаха металните покриви. Смесен магазин 7-11 беше залепил стъклените витрини и порти, с цел да предотврати строшаване.

Койно връхлетя към месец откакто Тайван островът пострада от тайфуна Хайку, първият от четири години, принудил близо 8000 души да се изтеглят от домовете си. Очаква се да отслабне, до момента в който се движи към крайбрежните води на източната китайска провинция Гуандун. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР