Тъй като в Брюксел няма ден, в който да не

...
Тъй като в Брюксел няма ден, в който да не
Коментари Харесай

Александър Йорданов: Имало ли е българско-македонска война в историята?

Тъй като в Брюксел няма ден, в който да не става дума за войната в Украйна, само че и за разширението на Съюза с страните от Западните Балкани, намирам за разумно, че сътрудници ми зададоха един, въпреки и съгласно мен малоумен въпрос. Попитаха ме какъв брой българо-македонски войни е имало в предишното, в историята. И се облещиха като им отговорих: НИТО ЕДНА! Те били чували, че Балканите са раздорен район, в който са се водили доста войни.

Няма спор, че е по този начин. Имало е войни гръцко-български, сръбско-български и даже междусъюзнически. Но българо-македонска война не е имало. Нахлували са османски, френски, съветски и немски войски. Но българо-македонска война няма записана в историята. Защо ли? Защото един народ не води война против себе си.

И си припомних. Идва царят Аспарух на Балканите, а след него царуват Тервел, Крум Страшни, Борис I -Михаил Покръстител, Симеон, Петър, и да не изброявам всички царе на България, която тогава се простира до Охрид и Драч. И не се намира най-малко един македонец, хей по този начин, от кумова срама, както се споделя, да вдигне оръжие против тях, против нас българите. Същото е ситуацията и когато византийският император Василий атакува българския цар Самуил. Няма ги никакви македонците. Впрочем императорът самичък се хвали, че води война с българите. Явно македонците отново са се били скатали. И в интервала на националното Възраждане, и по време на битките за избавление, тях, македонците, още веднъж никакви ги няма. Где що книжовници, даскали, свещеници, революционери има в Македония по това време, все от български жанр са: от братята Миладинови до войводата Гоце Делчев. Известното Илинденско въстание и то е дело на българи, на македонските българи. Македонците отново никакви ги е нямало. В Балканската и Междусъюзническата война един патрон не са изстреляли нашите днешни съседи против българската войска. Няма ги македонците и в Първата международна война. Но пък чест им прави, че са вдигали монументи на храбри български воини, като тези в църквата " Св.Георги " в битолското село Цапари. А старите документални киноленти демонстрират по какъв начин с цветя и венци е била посрещната в Македония българската войска напролет на 1941 година Така са посрещани и българските политици и държавници.

И нещо любопитно, което ми направи усещане още до момента в който бях дипломат в Северна Македония (2001-2005). Тогава научих, а по-късно и прочетох в книги на израелски създатели, че единствено българи са спасявали евреи в Македония по време на Втората международна война. Няма нито един случай на избавен евреин от македонци. Справедливостта изисква да загатна, че в този интервал има обособени набези против българи в Македония. Но всички те имат темперамент на терористични акции и са осъществени от сърбомани и комунисти, които аз не одобрявам нито за македонци, нито за българи. Но в кое ли стадо няма мърша!

Това е историята. Македонците се накокошинват против нас, българите, едвам по време на комунистическия режим в Югославия. Но и тогава не водят против нас война. Затова и повторих, потретих на моите брюкселски събеседници, че не е имало и няма да има българо-македонска война на Балканите, колкото и през днешния ден македонците да се пробват да ни нервират, наскърбяват, да сеят ненавист против нас. Ние ще продължаваме да си ги назоваваме братя и ще знаем, че брат против брата ръка не подвига.

Това е за през днешния ден от Брюксел, тъй като самолетът ще вземе да излети, до момента в който аз си изгубвам времето да диря македонци антибългари в историята. Няма такива, тъй като...Абе, тъй като те са си българи. Вярно е, че това в Брюксел мъчно схващат, само че като им се дадат подобаващите образци стартират да схващат.

Приятен уикенд!

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР