Тъй като устройствата ни стават все по-енергоемки, нуждата от по-дълготрайни

...
Тъй като устройствата ни стават все по-енергоемки, нуждата от по-дълготрайни
Коментари Харесай

Възможно е никога повече да не се налага да зареждате телефона си

Тъй като устройствата ни стават все по-енергоемки, потребността от по-дълготрайни акумулатори продължава да пораства. Една компания в Китай обаче може би има решение, което включва потреблението на същата технология за дълготрайни акумулатори, която зарежда пейсмейкъри и съставни елементи, употребявани в космоса.

Kитайската компания, наречена Betavolt Technology, е оповестила, че създава радионуклидна батерия, която би била подобаваща за мобилни устройства. Компанията към този момент разполага с първия си модел - BB100 - който е с размери 15 x 15 x 5 мм и за който се твърди, че обезпечава 100 микровата електрическа енергия. През идващите две години компанията желае да усъвършенства технологията и да направи дребни акумулатори, които обезпечават един ват сила и могат да се комбинират модулно за по-големи условия за мощ.

Тези акумулатори работят посредством потребление на радиоактивен разпад за генериране на сила. Технологията не е била употребена в други приложения, защото радиоактивните материали - като плутоний - са били прекомерно рискови за потребление. Съществуваше и казусът, че тези акумулатори са прекомерно огромни или не обезпечават задоволително сила.

Betavolt обаче създава версия на батерията, която употребява пласт от неестествен елмаз и разпадащ се изотоп на никела. Компанията твърди, че от системата не изтича радиация и не се създават токсични химикали, защото никел-63 се разпада на мед.

Съобщава се, че батерията на Betavolt дава отговор на условията за зареждане на устройства като датчици, дребни безпилотни самолети и микророботи, написа hicomm.bg. Твърди се също, че тази нуклеарна батерия може да остане заредена в продължение на 50 години и работи надеждно при температура от -60 до 120 градуса по Целзий.

При това състояние непрестанно чуваме за нови технологии за акумулатори. Въпреки това рядко се случва тези технологии да бъдат пуснати в комерсиалната мрежа. Едно от преимуществата на тази технология е, че, както към този момент споменахме, тя е била употребена за пейсмейкъри, само че въпреки всичко пейсмейкърите не са подложени на рухване и други евентуално нездравословни фактори.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР