Тъй като светът преминава към възобновяема енергия, вятърните турбини и

...
Тъй като светът преминава към възобновяема енергия, вятърните турбини и
Коментари Харесай

Учени откриха начин да произвеждат ток от растения

Тъй като светът минава към възобновима сила, вятърните турбини и слънчевите панели стават все по-често срещани. Но можем ли един ден да използваме растения – както вятърната и слънчевата сила – за произвеждане на чиста сила?

Може да наподобява като научна фантастика, само че учените сполучливо са употребявали сукулентно растение(с удебелени и месести елементи, където нормално задържат вода и хранителни субстанции, с цел да се оцеляват при сухи климатични или почвени условия - бел. ред.), с цел да основат жива „ биосоларна клетка “, която работи на фотосинтеза. Тази безусловно " зелена " сила може да разреши развиването на бъдещи устойчиви технологии, надяват се откривателите.

Във всички живи кафези естествените биохимични процеси транспортират електрони – електрически заредени частици, намиращи се във всички атоми в близост. Този развой протича както при хора, по този начин и при бактерии, растения и гъби. Но с цел да овладеят тази сила, откривателите трябвало да схванат по какъв начин да „ уловят “ този ток и това станало посредством процеса на фотосинтеза, процесът, посредством който растенията трансформират слънчевата светлина в храна.

„ По време на фотосинтезата светлината инициира поток от електрони от водата, което в последна сметка води до образуването на О2 и захар “, се споделя в изказване на Американското химическо сдружение. „ Това значи, че живите фотосинтетични кафези непрестанно създават поток от електрони, които могат да бъдат изтеглени като „ фототок “ и употребявани за зареждане на външна верига, тъкмо като слънчева клетка. “

За да „ извлекат “ клетките, откривателите вмъкват електрически проводници в листата на сукулента Corpuscularia lehmannii, именуван още „ ледено растение “. Всички растения съдържат вода, само че водата от ледените растения е изключително плътна, което ги прави идеални претенденти за опита.

Те открили, че напрежението на един лист е 0,28 волта (V). За съпоставяне, общоприета автомобилна батерия има електрически капацитет от 12,6 волта. Въпреки че тази мощ е по-ниска от тази на алкална батерия, откривателите показват, че свързването на повече листове поредно може да усили напрежението.

Фотосинтезата е развой, който към този момент избавя планетата. Като всмукват въглероден диоксид, растенията работят като „ въглероден поглъщател “, извличайки излъчвания от атмосферата. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР