Тъй като Саудитска Арабия обмисля възможността да се присъедини към

...
Тъй като Саудитска Арабия обмисля възможността да се присъедини към
Коментари Харесай

Как ще повлияе включването в БРИКС на икономиката на Саудитска Арабия?

Тъй като Саудитска Арабия обмисля опцията да се причисли към БРИКС, би трябвало деликатно да се прегледат икономическите последствия за страната. 

Макар че някои може да го възприемат като елементарна геополитическа маневра, този ход може да има обилни стопански последствия освен за района, само че и за международната стопанска система като цяло.

Един от значимите аспекти, които би трябвало да се схванат, е икономическата мощност на страните от БРИКС, на които се падат общо 40% от популацията на света и 25% от международния Брутният вътрешен продукт.  

Ако Саудитска Арабия стане част от тази група, това освен ще усили доста размера и въздействието на блока, само че и ще даде на страната достъп до внушителна мрежа от стопански сътрудници.

Непосредствено преимущество на присъединението на Саудитска Арабия към БРИКС би било разширението на опциите за търговия. Предвид богатите си ресурси от петрол и природен газ Саудитска Арабия би могла да се трансформира в забележителен участник в търговията с сила в границите на блока, който към този момент заема преобладаваща позиция в международното ползване на петрол и газ, надлежно с 30% и 22% от международния дял.  

Освен това участието в БРИКС би разрешило на Саудитска Арабия да диверсифицира комерсиалните си взаимоотношения отвън обичайните си западни сътрудници, отваряйки порти към нови пазари и евентуално укрепвайки икономическата непоклатимост.

Като максимален експортьор на нефт в света, присъединението на Саудитска Арабия към страните от БРИКС би трансформирало геополитическия пейзаж в енергийния бранш и евентуално би оспорило господството на западните петролни пазари.  

Тъй като страните от БРИКС дружно образуват забележителен дял от международното ползване на нефт, включването на Саудитска Арабия би затвърдило статута на блока като главен състезател на енергийния пазар.  

Друга икономическа изгода от присъединението към БРИКС биха били увеличените благоприятни условия за вложения. Блокът към този момент сътвори “Нова банка за развиване ” с капитал от $100 милиарда, чиято цел е да съперничи на Международния валутен фонд.

  Включването на Саудитска Арабия би асъдействало със обилни средства за тази самодейност. Освен това стратегическото местонахождение на страната и индустриалният ѝ напредък я вършат привлекателна дестинация за задгранични вложения в границите на блока.

Достъпът до Китай и Индия, два от най-големите пазари в света, би улеснил увеличението на износа и икономическите партньорства за Саудитска Арабия. Използването на софтуерните нововъведения и индустриалните благоприятни условия на членовете на БРИКС, изключително на Китай, би могло да форсира растежа на Саудитска Арабия в тези браншове.

Освен това туристическата промишленост на Саудитска Арабия, която се зарежда от богатото си културно завещание и естествени запаси, ще се възползва от участието в БРИКС, като притегли повече гости.

От културна позиция Саудитска Арабия споделя консервативни обществени, културни и религиозни полезности с страните от БРИКС, като по този метод обезпечава солидна основа за по-силни връзки и съдействие в границите на блока. Освен това историческите търговски връзки на страната с Китай и Индия в допълнение укрепват връзките ѝ с БРИКС, като предизвикват взаимоотношението сред хората и културния продан.

Присъединяването към БРИКС обаче е обвързвано и с евентуални опасности и провокации. Едно от тези провокации е капацитетът за усилване на геополитическата конкуренция сред западните сили и източния блок, воден от БРИКС.  

Тъй като международната стопанска система става все по-разделена, Саудитска Арабия евентуално би могла да играе основна роля в превъзмогването на разликите сред тези блокове като безпристрастен медиатор.

Като цяло, бъдещото включване на Саудитска Арабия в БРИКС съставлява опция, от която печелят всички. То има капацитета да форсира икономическата диверсификация и развиването на страната, като понижи зависимостта ѝ от западните блокове.

Също по този начин се счита, че неотдавнашното решение на Саудитска Арабия да укрепи връзките си с Иран, улеснено от Китай, значи обилни промени в Близкия изток. Присъединяването към БРИКС може да способства в допълнение за мира и просперитета в района и отвън него.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР