Тъй като рекорден брой сирийски бежанци достигат бреговете на Кипър,

...
Тъй като рекорден брой сирийски бежанци достигат бреговете на Кипър,
Коментари Харесай

Кипър призовава ЕС да преосмисли миграцията в Сирия, тъй като броят на бежанците нараства

Тъй като рекорден брой сирийски бежанци доближават крайбрежията на Кипър, държавното управление на Никозия желае Европейският съюз да обмисли оповестяването на части от разкъсваната от война татковина за безвредни, с цел да ги репатрира, сподели кипърският вътрешен министър.

„ Започването на полемика за преоценка на въпроса за Сирия е от решаващо значение за нас “, сподели министър Константинос Йоану в изявление за.

„ Министерството на външните работи се готви да повдигне въпроса публично пред Брюксел ”, добави той.

„ На фона на възходящия спор в Близкия изток, средиземноморският остров се приготвя за спомагателен приток на бежанци и търсещи леговище, което в допълнение натоварва ресурсите ”, сподели той.

„ Имаме пет пъти повече мигранти, в сравнение с всяка друга държава-членка на първа линия “, сподели Йоану. „ Данните демонстрират, че множеството са от Сирия. ”

Кипър съобщи, че уголемява потенциала си за приемане на бежанци, само че желае сътрудниците му от Европейски Съюз да преоценят политиките си.

Йоану сподели, че това включва започване на полемика за статута на Сирия и дали е безвредно за бежанците да се връщат там, както и по-добра поддръжка за Ливан, който е хазаин на стотици хиляди бежанци.

Той цитира отчет на Агенцията на Европейския съюз за леговище (EUAA) от февруари тази година, в който се споделя, че две сирийски провинции – Дамаск и Тартус – са оценени като „ няма действителен риск цивилни да бъдат персонално наранени от безсистемно принуждение “.

Смята се, че повече от 5 милиона души са избягали от Сирия по време на повече от десетилетие на революция, като множеството са отишли в Ливан и Турция. Въпреки че спорът към този момент е в задънена улица, откакто силите на президента Башар ал-Асад управляват по-голямата част от страната, бежанците не престават да напущат.

Кипър се трансформира в гореща точка за мигранти, откакто турският трамплин към гръцките острови беше затворен в съглашението на Европейски Съюз с Анкара от 2016 година

Молбите за леговище в Кипър доближиха своя връх от към 21 565 през 2022 година, най-високият брой от началото на регистрирането през 2002 година Кипър видя 1043 сирийци, пристигнали с лодка през октомври, което е трикратно нарастване по отношение на предходната година. През ноември той записва 795 пристигания, съвсем три пъти повече от ноември 2022 година

Част от скока се дължи на аномалията в самия Кипър. От 2019 година до 2022 година островът стана фронтовата линия на нов мигрантски маршрут от Африка, когато хиляди влязоха в непризнатия окупиран от Турция север на Кипър със студентски визи и по-късно бяха прекарани незаконно през линията на преустановяване на огъня до интернационално приетия гръцки кипърски юг.

Тази задна врата е на процедура запечатана посредством засилени ограничения за сигурност по продължение на 180-километрова „ зелена линия “, което понижава общите пристигания с две трети тази година. Но управляващите се тормозят, че при затворена една врата може да се отвори друга.

Властите споделят, че идването на сирийски бежанци набира скорост. В умерено море на дребна рибарска лодка може да отнеме 18-20 часа, с цел да стигне от Ливан до Кипър.

„ През последните две години има трагично нарастване, като пикът му е от август тази година “, сподели суперинтендант Йоанис Артемиу, шеф на пристанищното и морско полицейско звено на Фамагуста.

Мигрантите постоянно слизат на брега на изпъкналата част от нос Греко в източната част на Кипър, преминавайки дистанцията от 100 благи (185 км) от Сирия или Ливан.

Йоану сподели, че Кипър е в непосредствен контакт с Ливан, който е прихванал „ доста “ кораби.

Ливан техническа помощ и взаимни патрули и има вяра, че Европейски Съюз би трябвало да предложи на своя комшия по-директна помощ, сподели той.

Той също по този начин предложи концепцията за „ безвредни зони “ отвън Европейски Съюз, където могат да се преглеждат молбите за леговище. Италия, сподели той, към този момент е оповестила проект за създаване на центрове в Албания.

Европейската комисия не отговори на искане за коментар.

В Женева в сряда ръководителят на Организация на обединените нации за бежанците сподели на интернационален конгрес за бежанците, че спорът Израел-Хамас в Газа може да подтиква повече разселване в по-широкия район.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР