Тъй като няма критерии, по които КЕВР да се ръководи

...
Тъй като няма критерии, по които КЕВР да се ръководи
Коментари Харесай

Иван Иванов: Ще поискаме от CEZ AS да ни кажат изрично дали сделката е финализирана, или не е


Тъй като няма критерии, по които КЕВР да се управлява при изговаряне на мнение за покупко-продажби с над 20% от капитала на енергийните сдружения, регулаторът ще търси публични писмени мнения на държавните органи. Това се отнася както за договорката за ЧЕЗ, по този начин и за бъдещи покупко-продажби. Това стана ясно от коментара на ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов пред публицисти.

По-рано през днешния ден депутатите от Народното събрание при гласоподаване на промените в Закона за енергетиката одобриха текст, който дава пълномощия на КЕВР да позволява дейности по предписание с дялове и акции, представляващи повече от 20 на 100 от капитала на търговски сдружения, които реализират лицензионна активност по транспорт и систематизиране на електрическа, топлинна сила или газ, с оглед гарантиране сигурността на доставките, отбраната на националната сигурност и публичния ред.

Припомняме, че остава неразбираемо дали този текст ще има ретроактивно деяние и дали това няма да е в нарушаване на редица правни правила. защото съгласно информацията до момента купувачът на активите на ЧЕЗ в България „ Инерком “ има подписан финален контракт с чешката ЧЕЗ Груп.
В отговор на въпрос дали регулаторът ще се захване със договорката с активите на ЧЕЗ, ръководителят на КЕВР, Иван Иванов, сподели, че не може да прави коментар, като добави, че ще желае и писмен отговор от чешката компания за статута на контракта.

„ Не мога да направя никакъв съответен коментар, тъй като първото нещо, което е належащо е да изчакаме публикуването на закона. Знаете, че има процедура, когато законът бъде оповестен и влезе в деяние, той би трябвало да бъде прибавен. Съгласно Конституцията на Република България всички държавни органи, както и жители са задължени да извършват закона. Ние ще го осъществим, като по отношение на това, какво ще се случи с нашите пълномощия, касателно договорката за ЧЕЗ ще обсъдим, ще проведем и съответни съвещания и по-късно ще излезем със надлежно мнение.

За момента в действителност нямаме изясненост по причина, че по нашето гледище в закона да се разпишат текстовете и критериите и параметрите, по които да вземе решение КЕВР не беше направено. Очевидно решението ще се взема въз основа на мнения, в писмен тип, публични, от всички държавни о всички органи и организации, които имат отношение освен към тази договорка, само че и към надлежно бъдещи покупко-продажби, по които би трябвало да се произнася КЕВР. Все отново да уточня, че в случай че законът влезе в действие в сегашният си тип, главното, което за нас е изключително значимо е да се адресира писмо до притежателите на CEZ AS, Прага, в което те да ни кажат категорично, в писмен тип дали договорката е финализирана, или не е и оттова към този момент ще следват други наши дейности. За момента по-различен коментар от този не мога да направя.

В отговор на въпрос дали не са трансферирани прекомерно огромни отговорности на КЕВР, с които депутатите на процедура си „ измиват ръцете “, Иванов сподели, че „ не желае да разяснява решения на Народното събрание “, тъй като те „ влизайки (закона ) в действие изискват да ги изпълняваме “. „ Моето мнение освен по този текст, само че и по други по в този момент признатите ремонти аз съм го изразил и обществено и настрана в писмени мнения на комисията ние сме изказали всичките си основание, в това число и възраженията по някои от текстовете. В последна сметка законодателите са взели това решение.

От една страна условието, както по този текст, по този начин и по други текстове в измененията от Закона с възлагане на нови пълномощия на комисията може да се пояснява и като израз на доверие към комисията като орган, който може да отговори на избрани публични упования. От друга страна би трябвало да се има поради, че всеки държавен орган, включително и КЕВР имат строга избрана рамка – при нас от Закона за енергетиката, в която се простират нашите пълномощия. Разширяването на тази рамка изисква дейности, които все още може единствено да ги отправим в бъдеще, а точно, че се желае нов административен потенциал с нови компетентности и надлежно нови функционалности. Това все още ние не го притежаваме. Надявам се, че измененията, които бяха направени в Закона (за енергетиката), по отношение на статута на КЕВР и опцията да има независим бюджет, които обаче ще влязат в действие едвам от 1 януари (2019 г.) с приемане на новия бюджет на РБългария ще ни дадат опцията да попълним състава по метод, че да изпълняваме новите си отговорности. Докато това не стане, ние в действителност сме в неспособност непосредствено, начаса да изпълняваме част от новите отговорности на комисията.

Председателят на КЕВР напомни също по този начин, че чака отговор от " Топлофикация София " по поставените въпроси и през идната седмица ще разяснява високите сметки, от които се оплакват жители.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР