Тъй като някои от заложените в плана за възстановяване реформи

...
Тъй като някои от заложените в плана за възстановяване реформи
Коментари Харесай

Първите пари по плана за възстановяване - до 4 месеца

Тъй като някои от заложените в проекта за възобновяване промени към този момент са направени или са в развой по осъществяване, България може да чака първите заплащания на безвъздмездните средства до 4 месеца.

Това съобщи през днешния ден финансовият министър Асен Василев, който дава отговор и за българския проект.

Припомняме, че на следващия ден в България се чака да дойде председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и публично да разгласи, че документът ни е утвърден.

До края на годината страната ни може да получи към 1,4 милиарда евро от общо 13 милиарда лева, утвърдени за София. Другите средства ще се усвояват гладко до 2026 година.

Според Василев, страната ни е предала проекта единствено с 37 дни забавяне. Наложило се е двукратно превръщане на плановете, само че всичко към този момент било готово.

" Министерствата могат да стартират работа по плановете безусловно от на следващия ден ", увери министърът.

" Тези средства са голям късмет България да трансформира стопанската система и обществото в съвременно европейско общество. За да може това да се случи, ще би трябвало да създадем и редица промени, които също са заложени. Тези средства не идват като подарък. Ако не създадем промени, няма да получим средства ", безапелационен е Василев.

Припомняме и че най-голямата спънка пред одобряването на проекта ни, с изключение на вътрешно-политическите неразбории, бе енергетиката. Сегашното държавно управление смени построяването на паро-газовата централа от проекта " Пеканов " с великански цех за акумулатори, който обаче продължава да бъде неодообяснен и икономическите му сили са съмнителни.
Какво включва българският проект за възстановяне?
Отново през днешния ден държавното управление най-сетне разгласява и. До медиите бе изпратена и версия, показваща най-важното в него.

Така измененията демонстрират, че сумите по четирите съществени стълба са още веднъж разместени, като максимален дял получава " Зелена България " - 5,7 милиарда лева или над 41% от цялата сума, отделена за нас. " Иновативна България " поема 25 на 100 от всички пари, " Свързана България " - 18%, а " Справедлива България " - 15 на 100.

Основните цели са ясни - зелен преход и цифрова трансформация; образован напредък, икономическа резистентност и пари против реализирани цели.

Впечатление прави, че властта желае европейските пари да финансират изцяло енегерийното възобновяване на многофамилмите жилищни здания. Заводът за акумулатори ще глътне съвсем 10% от цялото финансиране и ще коства над 1,5 милиарда лева Важно е да се знае, че ще се прави и изследване за потребление на геотермалните мощности у нас.

Разбира се, натъртва се и на транспортната съгласуваност, като е се закупят нови 42 електрически влака, 20 бързи електрически влака, 18 локомотива, и ще се модернизират 108 от настоящите композиции.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР