Тъй като не иска мръсни руски пари, Великобритания проверява инвеститорските

...
Тъй като не иска мръсни руски пари, Великобритания проверява инвеститорските
Коментари Харесай

Как Абрамович остана без покрив над главата


Тъй като не желае " мръсни съветски пари ", Англия ревизира инвеститорските визи на 700 руснаци. Милиардерът Абрамович се трансформира в знак на това " пречистване ". От април той е без виза. А Русия не му оказва помощ.

Настъпват черни времена за едрия съветски бизнес, изнесъл капитали в чужбина. Кремъл не е подготвен да пази предприемачи от рода на Роман Абрамович. А във Англия, където стотици руснаци имат " инвеститорски " визи, очевидно " мръсните съветски пари " към този момент не са добре пристигнали. Бизнесмените ще би трябвало да потвърждават произхода на своите приходи. Иначе може да ги сполети ориста на Абрамович, който " увисна " без виза.
Редакцията предлага
Вие към този момент не сте добре пристигнали!

Британските управляващи подават сигнал след сигнал на руснаците, съхраняващи своите благосъстояния на територията на Обединеното кралство или в офшорки от рода на Британските Вирджински острови и остров Джърси. Общото обръщение се свежда до следното: Вие към този момент не сте добре пристигнали! Ако по-рано Лондон си затваряше очите за произхода на задграничните капитали, които подсилваха неговата стопанска система, в този момент англичаните имат намерение да принудят задграничните вложители - и преди всичко руснаците, да потвърждават законността на произхода на своите капитали.

Британските управляващи са си избрали за знакова фигура милиардера и притежател на футболния тим " Челси " Роман Абрамович и не бързат да възобновяват " инвеститорската " му виза. Подобни визи се издават на лица, вложили над 2 милиона паунда в английската стопанска система. Те важат 40 месеца, само че след приключването им могат да бъдат удължени. " Инвеститорската " виза на Абрамович обаче изтече още през април, само че новата към момента не подготвена.

Британската преса написа, че казусът на милиардера се състои в това, че съгласно новите правила той би трябвало да потвърди произхода на парите, които е вложил във Англия. Очевидно Лондон е избрал Абрамович за " знак на прочистването ". В доста връзки Абрамович е нещо като пионер в навлизането на съветския бизнес в чужбина. Той може и да не е първият съветски вложител във Англия, само че пък беше първият, който с изключение на компании и имения, купи прочут футболен клуб. Съдебният развой сред притежателя на " Челси " и в това време умрелия съветски политически бежанец и олигарх Борис Березовский обогати освен английското правораздаване с информация за това по какъв начин се прави бизнес в Русия, само че и британския език с думи от съветския затворнически диалект.

Абрамович, Березовский и репутацията

Руският милиардер завоюва процеса против емигранта. Березовский беше опустошен. Но и Абрамович не се отърва без загуби. В очите на английското правораздаване той загуби репутацията си на почтен предприемач. Тогава това не попречи на подновяването на неговата " инвеститорска " виза и образно сподели по какъв начин по това време Англия предпочиташе да си затваря очите за произхода на " огромните " пари. Сега обаче политическите настроения се трансформираха и Абрамович още веднъж рискува да се трансформира в знак. Този път обаче - в знак на бягството на съветските капитали от Британските острови. Стотици милионери и дори няколко милиардери със спотаен мирис наблюдават визовата епопея и натискат юристите си да потвърдят законността на произхода на парите им или пък приканват финансовите си консултанти да изнасят капиталите им в по-спокойни данъчни дестинации - някъде в Югоизточна Азия да вземем за пример.

Тези хора не бързат да се завръщат в родната Русия. Тяхната задача в този момент е да избегнат удара, под който попаднаха съветските олигарси в резултат на острия спор сред Кремъл и Запада. Не може да се каже, че те не са били готови за този удар. Същият този Роман Абрамович съумя през 2017 да са разведе с жена си Даря Жукова и да обезпечи за нея и за децата от втория си брак удобно съществувание до девето коляно.

Иван Преображенский

Помощ от Кремъл - при едно условиe

На думи съветският бизнес постоянно се дистанцира от Кремъл. В реалност обаче му оказва помощ даже в политически планове в чужбина. И това не е по никакъв начин изненадващо, като се има поради, че доста предприемачи имат обилни финансови средства и в Русия. В същото време обаче Кремъл даде да се разбере, че ще пази своите олигарси единствено в случай че върнат капиталите си в Русия. Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков заяви, че визата на Абрамович си е негова персонална работа.

Така изнеслият се в чужбина паралия Роман Абрамович още веднъж се трансформира в знак. В знак на битката за капиталите, насъбрани в Русия и изнесени на Запад. Ако Абрамович успее да се отбрани и да получи виза, и другите съветски " предприемачи " евентуално ще съумеят да го сторят. Ако обаче един от най-богатите хора във Англия и Русия загуби, то тогава и доста други руснаци ще би трябвало да изоставен Лондон. В момента английските управляващи ревизират " инвеститорските " визи на към 700 съветски предприемачи.

***

Вижте и това видео за богатите руснаци в Лондон:

Наричат го " Лондонград ". Заради съветските богаташи.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР