Тъй като комплексът няма прилежаща улица, входът към него вече

...
Тъй като комплексът няма прилежаща улица, входът към него вече
Коментари Харесай

Затворен комплекс

Тъй като комплексът няма прилежаща улица, входът към него към този момент 10 години е през паркинга на лифта

[Google Maps] Още по тематиката
Много поздрави от предишното

Градоустройството на София
15 дек 2017
Луксозното гето на София

" Манастирски ливади-изток " е образец за това по какъв начин не тябва да се развива един квартал.
8 дек 2017
Входът към комплекса " Витоша парк " ще бъде преместен

За това са се споразумели " Въжени линии " и блокираните от тях притежатели на жилища
29 ное 2017
Собствениците на Симеоновския въжен превоз блокираха вход към жилищен комплекс поради отговорности
от Дневник,28 ное 2017
За дотъкмяване на ВиК мрежата в София трябват 2 милиарда лева

В идващите години Столичната община ще разполага с най-много 700 млн. лева
10 окт 2017 В София е все по-често срещано да паркираш пред нечий вход и да оставиш записка с телефон, в случай че пречиш. Жителите на " Витоша парк " (до лифта на Симеоново) предходната седмица осъмнаха с 40-тонен камион пред входа си. Без записка.

Всъщност, когато живееш в градоустройствено неразбирателство, каквото е комплекс " Витоша парк ", заплахата да не можеш да се прибереш е ежедневие. Той е отцепен от света с камион краткотрайно, а с ограда непрестанно.

Комплексът с към 2000 жители е приключен и въведен в употреба през 2009 година, само че до ден сегашен до него няма общински път или улица. Единственият вход към домовете на жителите му се намира върху паркинга на от дълго време приватизираното " Въжени линии " АД (собственост на " Витоша ски " ). То загради парцела си в края на ноември и блокира достъпа до " Витоша парк ". Нужни бяха намесата на полиция, прокуратура и най-много - на телевизионните камери, с цел да се стигне до решение на проблем, за който Столичната община си затваря очите над 10 години.

Случаят е значим, тъй като той демонстрира " пропуск " от напълно друго равнище, съпоставено с квартали като " Манастирски ливади " и " Кръстова вада ". Там също има улици, минаващи върху частни терени, които осъмват заградени, само че общината е не запомнила или не е била финансово способна да ги отчужди. При " Витоша парк " самите здания са издигнати без проект за регулация или така наречен обстоен организационен проект (ПУП). Казано просто - в случай че регулациите бяха спазени, той не би трябвало да съществува.

Защо това е проблем

Да построиш мини жилищен квартал без Подробен устройствен план, като се изключи че е неуместно, е неприемливо от днешна позиция на Закона за устройство на територията (ЗУТ), който споделя: " Строежите се извършват в сходство с подробния организационен проект и съгласувани и утвърдени капиталови планове. " Какво е Подробен устройствен план - документ, определящ съответното предопределение на поземлените парцели - дали са за жилищно застрояване, за зелени площи и така нататък Той се приема от общинския съвет по предложение на кмета на общината. Подробен устройствен план може да се създаде и по искане на вложител. Той се съпровожда от проекти за отвесно обмисляне, план-схеми за комуникационно-транспортната мрежа, за водоснабдяване, канализация, електрификация и при потребност – за зелени системи, за геоложки изследвания, за топлоснабдяване, газоснабдяване, за далекосъобщения и други С две думи, всички атрибути, които би трябвало да има един обект, с цел да се впише в обитаемото място.

" Витоша парк " няма тези неща. Това, което има, са утвърдени планове за обособените жилищни здания и строителни разрешителни, върху които стои подписът на някогашния основен проектант на София Петър Диков. Въведен е в употреба с подписа на шефа на столичната дирекция " Контрол по строителството " Влади Калинов (въз основа на контракт за прекосяване с " Въжени линии " АД), нанесен е в кадастъра и му е избран административен адрес. На процедура тези два подписа го вършат легален дружно с процедура по планово застрояване. Последното към 2006 година му дава законова опция да се появи, даже без да има проект по какъв начин да се свърже с останалата част от града.

По думите на Петър Диков (виж интервюто) " Витоша парк ", по-точно обособените здания, са разполагали с утвърдени преди него капиталови проекти и строителна виза и той не е могъл " да го спре ". От предоставените ни от жителите на комплекса документи излиза наяве, че капиталовите планове са съгласувани от дирекцията на Диков през април 2006 година, а разрешенията за градеж са издадени през май. Това се е случило единствено половин година преди влизането в действие на Общия организационен проект на София, което би направило невероятно утвърждението на комплекса без Подробен устройствен план.

Вместо улица - паркинг, вместо краткотрайно - вечно

До комплекса през 2006 година се стига през паркинга на симеоновския въжен превоз. Инвеститорите подписват контракт същата година с неговия притежател - общинското сдружение " Въжени линии " ЕАД. То стопанисва кабинковия въжен превоз " Симеоново – Алеко " и седалковия " Бай Кръстьо ". Договорът е за краткотрайно и възмездно право на прекосяване. Срокът е 2 години, а наемът - 1790 лева без Данък добавена стойност на месец.

В края на същата 2006 година от известие на Столичната организация по приватизация излиза наяве, че " Въжени линии " се приготвя за продажба. В началото на декември 2007 година за покупател е несъмнено офшорната компания " Витоша ски ". В поредност от покупко-продажби тя към този момент е придобила всички останали ски уреди на Витоша. Собствеността й се свързва косвено с акционера в Първа капиталова банка Цеко Минев.

Само няколко дни преди договорката - на 2.11.2007 година, " Въжени линии " и " Симеоново резиденшъл парк " подписват в допълнение съглашение към контракта за прекосяване, в което срокът се трансформира от две години на " до основаване на непрекъснато право за прекосяване от Столичния общински съвет ". Тоест до отчуждаване и отделяне на улица. Което по този начин и не се случва.

Общината мащеха

След експлоадирането на абсурда с блокирания достъп до комплекса Столичната община резервира безмълвие. По тематиката се изрече само кметът на " Витоша " инж. Теодор Петков, съгласно който " това не е техен проблем ". Пред " Капитал " зам.-кметът на региона Кънчо Кънев изясни, че в Столичната община тече процедура по направа на обстоен организационен проект за региона, само че тя може да отнеме години. " Това не е елементарна работа ", съобщи той. " Вината на общината е никаква. Не си мислете, че има отвод от дейности. Тези притежатели е трябвало е да знаят, че си купуват парцел с тежести - парцел отвън регулация. На поляната изниква комплекс - по какъв начин става това ", пита Кънев и акцентира, че сигурно е открита законова рамка.

" Заложените от Диков бомби ще не престават да избухват. Кога Фандъкова ще се извини за него?! ", разяснява Гергин Борисов от организацията " Спаси София ". " Този човек е заложил стотици бомби из града, той самичък, непринудено си подаде оставка и в този момент си гледа кефа, никой не го търси за нищо ", сподели още Борисов. Той направи аналог сред случая с " Витоша парк " и " Манастирски ливади-запад ", където заградените от частници улици са надали не всекидневие. За него огромен проблем е и краткотрайното закриване на последната спирка на рейсове 122 и 123 до симеоновския въжен превоз. Заради загражденията на " Въжени линии " няма място за превръщане. " Как може да има охранителен паркинг и обръщало на рейсовете на едно и също място?! Теренът би трябвало да се препроектира, да се планува обръщало, спирка с заслон и да се разчертаят паркоместа ", сподели Борисов.

Проверка на уеб страницата на Центъра за градска подвижност демонстрира, че броени дни преди началото на зимния сезон решение на казуса няма. Влачейки се след събитията, общината и страните по проблема най-вероятно ще намерят такова. Така както откриха и за входа на комплекса " Витоша парк ", който беше преместен, тъй че да не минава през паркинга. По неофициална информация този вид е бил подсилен и от кмета Йорданка Фандъкова, която дала обещание - да се отчужди и улица. Инвеститорите във " Витоша парк "

Инвеститор в комплекса е компанията " Симеоново резиденшъл парк ". Основана е през 2006 година от трима съдружници: Георги Сашев Петров (50%), Стефан Христов Холиолчев (25%) и Веселин Цветков Алексиев (25%). Дяловете са прехвърляни през годините сред свързани лица и компании и сега в собствеността и управата на " Симеоново резиденшъл парк " не взе участие нито един от тях.

Георги Петров има присъединяване в още над 10 компании с предмет на активност строителство. Любопитна част от биографията му е, че през 1999 година е назначен за шеф на " Консорциум остарял ", в което влизат компаниите " Сиенсис ", " Теко ", " Парафлоу комюникейшънс " и " Акт ". Те са познати с договорите за милиони за създаване на единния телефонен номер 112 и за съоръжение и поддръжка на Националната мрежа на държавната администрация (НМДА).

Петров към момента е обвързван с " Витоша парк " посредством компанията " Аркейдия ", негова еднолична благосъстоятелност. Тя има контракт за поддръжка и ръководство на жилищните здания и е имала ангажимент да изплаща всеки месец наем за прекосяване от близо 1800 лева без Данък добавена стойност на " Въжени линии " АД. По непотвърдена информация наемът не е плащан три години. Според поданици на комплекса собствеността във " Витоша парк " е разпределена по следния метод: 45% са на притежателите на земята под комплекса, 25% са на норвежки капиталов фонд, 12% са на " Аркейдия ", а останалите са разхвърляни сред други притежатели. И на мен не ми се вярваше, че е пуснат подобен комплекс
Петър Диков, някогашен основен проектант на София-град


Трябвало ли е изобщо да има жилищен комплекс на това място?
Подробния организационен проект на комплекса не съм го одобрявал аз. Той ( " Витоша парк " -бел. ред.) е одобряван в средата на 2006 година постройка по постройка. Имаше проект и виза, утвърдени преди мен. По това време парцелът на паркинга е общински, в края на 2007 година се продава лифтът и неизвестно за какво и теренът на паркинга. Направление " Архитектура и градоустройство " нито е уведомявано, нито има пълномощия по въпроса с приватизацията.

И въпреки всичко по какъв начин е допустимо законово да се утвърди строителство от подобен мащаб без проект за регулация?
Комплексът е утвърден по по този начин наречената процедура по планово застрояване. Тези процедури съществуваха до приемането на Закона за устройството и застрояването на Столичната община (ЗУСО) (с който е утвърден Общият организационен проект на София - бел. авт.) в края на 2006. Вървели са такива неща и аз за жалост не съм могъл да ги спра. След влизането в действие на общия проект на София такива процедури с проект за застрояване без регулационен проект не е имало.

Сещате ли се за друго сходно огромно строителство, утвърдено с въпросната процедура?
Нямам такива мемоари. Когато стана абсурдът, ревизирах аз ли съм одобрил строителното позволение, тъй като и на мен не ми се вярваше да е пуснат подобен комплекс. Но е имало такава процедура. Не се сещам за други сходни случаи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР