Тъй като големите икономики постепенно спират своите двигатели, търсенето на

Тъй като големите икономики постепенно спират своите двигатели, търсенето на ...

Търсенето на петрол може да се свие с 10 млн. барела на ден през тази година.


Тъй като големите икономики постепенно спират своите двигатели, търсенето на петрол продължава да се топи с висока скорост. В понеделник и двата водещи бенчмарка Брент и американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) попадат под ценивия праг от 30 долара за барел, пише Ник Кънингам за Oilprice.

„Допълнителните карантинни мерки, наложени във Франция, Испания и на други места през уикенда, предизвикаха световно първенство по прогнозиране на загубата при търсенето тази сутрин“, заяви Бьорнар Тонхауген, ръководител на Rystad Energy.

Преди седмица САЩ все още не бяха предприели някакви сериозни мерки. Но само за броени дни се появиха многобройни прекратявания на дейността в редица училища и забрани за масови събирания. Сега се очаква и затваряне на ресторантите. Доста скоро голяма част от страната ще се окаже в същото положение, в каквото са вече някои европейски страни.

През уикенда Федералният резерв на САЩ намали основния си лихвен процент почти до нула, използвайки всичките си амуниции, за да предотврати икономическа рецесия и финансова криза. Централната банка сподели, че ще закупи облигации в размер на „най-малко 500 млрд. долара“ и ценни книжа, обезпечени с ипотека за „най-малко 200 милиарда долара“. Още по тематаИзпаряващото се търсене заради коронавируса остави Брент на 30 долара за барелМАЕ: Развиващите се страни могат да изгубят до 85% от приходите от петрoл и газ

Не е ясно обаче, че това ще бъде достатъчно. Конгресът ще бъде притиснат да приеме законодателство за спасяване на американската икономика през следващите дни и седмици.

Отпуснатите кредити вероятно няма да са достатъчни, за да поддържат търсенето, когато десетки милиони хора бъдат поставени под извънредна карантина. Авиокомпаниите са на път да намалят полетите със 75% за април и май.

Пиер Андуранд, ръководител на петролния хедж фонд Andurand Capital Management, заяви, че търсенето на петрол може да спадне с 10 млн. барела на ден за определен период от време - едно свиване без исторически прецедент. Петролният търговец Trafigura се съгласи с тази оценка и каза, че търсенето може да спадне дори още повече.

Няколко анализатори твърдят, че цените на петрола вероятно ще продължат да падат. „Потенциалната загуба при търсенето през март-април може да заглуши всичко, което светът някога е виждал, точно когато производителите от ОПЕК + да добавят допълнителни количества на пазара“, заяви Бьорнар Тонхауген.

Данните на Rystad сочат, че само 16 компании от шистови индустрия могат да бъдат рентабилни при цена на петрола под 35 долара за барел. Но тук не влизат обслужването на дълга, дивидентите и множеството други корпоративни разходи - отчита само подготовката и пробиването на нов кладенец.

Анализаторите от Goldman Sachs стигнаха до същия извод - че петролните цени могат да паднат още повече, което би принудило американските сондажни компании да прекратят своята дейност.

Според Goldman Sachs капиталовите разходи в американската шистова промишленост могат да спаднат с 30% и че производството на петрол в САЩ може да се свие с 1 млн. барела на ден между второто и третото тримесечие на годината.

Но кредиторът може би подценява въздействието на ниските цени. От IHS Markit заявиха, че свиването на добива на шистово гориво в САЩ може да достигне диапазона 2-4 млн. барела на ден през следващите 18 месеца.

Източник: investor.bg