Тъй като е известен като основател на Apple и стои

...
Тъй като е известен като основател на Apple и стои
Коментари Харесай

Качеството, което превърна Стив Джобс в лидер

Тъй като е прочут като създател на Apple и стои зад някои от най-хубавите софтуерни нововъведения в света, малко на брой се запитват какви качества има Стив Джобс.

Той има обаче едно междуличностно качество, което го е трансформирало в " брилянтен " бизнес водач, съгласно някогашния основен изпълнителен шеф на Apple Джон Скъли.

Това е способността да слуша.

Скъли, който е бил на водещия пост в интервала от 1983 до 1993 година, споделя, че това качество не е вродено на Джобс, споделя CNBC. Необходими са му били 12 години работа в Apple, с цел да може той да развие това умеене.

Стив Джобс се отдръпва публично от компанията през 1985 година, когато е на 27 години, поради спор със самия Скъли и членове на управителния съвет на Apple.

Тогава той основава друга компютърна компания NeXT преди да се завърне още веднъж в Apple през 1997 година.

Когато Джобс се връща е бил " друг човек " съгласно Скъли, който го разказва като двама разнообразни души. Първият е бил непоколебимо упорит, а вторият по-зрял и подготвен да слуша другите.

" Стив беше ослепителен във връзка с това да вижда по какъв начин ще се развие светът в бъдеще за 20 години напред. Беше толкоз харизматичен, че постоянно убеждаваше останалите в правотата си. Но младият Джобс не беше толкоз добър в това да изслуша другите, колкото Стив, който се завърна след няколко години ", спомня си Скъли. Той отбелязва, че предприемачът е имал напълно друго мислене.

В годините след завръщането си Джобс се е старал да измъкне компанията от ръба на банкрута. Днес под управлението на Тим Кук, който наследява Джобс като основен изпълнителен шеф малко преди гибелта му, Apple е на второ място по пазарна капитализация.

Преди нея е Microsoft, чийто началник Сатя Надела също е доста добър слушател. Според експерти Надела избавя бизнеса на софтуерната компания точно с помощта на умеенето да слуша, което се оказва от извънредно значение за един водач.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР