Тъй като администрацията на Тръмп се оказа в трудна позиция

...
Тъй като администрацията на Тръмп се оказа в трудна позиция
Коментари Харесай

Анализ: Светът очаква решенията на Тръмп

Тъй като администрацията на Тръмп се оказа в сложна позиция що се отнася до превъзмогването на невижданите си вътрешни проблеми, другарски и вражески настроените задгранични водачи започнаха да премислят тактиките си за справяне с тази доста необикновена администрация, обзета от ужас. Изглежда, Китай, Русия и Германия към този момент са решили по какъв начин се оправят с президента Тръмп до ноември. Берлин ще го пренебрегва. Москва и Пекин ще се възползват от това, че вниманието на Съединени американски щати е отвлечено, разясняват от редакцията на американското издание The Wall Street Journal, в превод на " Фокус ". Ето какво гласи той:
Русия ще прегледа своите лични стопански проблеми, както и коронавирусната зараза в страната, до момента в който се стреми да ускори присъединяване си в гражданската война в Либия. Китайските управляващи от своя страна наподобява стигнаха до извода, че е невероятно да се схванат с Тръмп, само че също по този начин и не си коства да се опасяват от него.
По-сериозна икономическа рецесия от 2008 година, най-мощното експлоадиране на расови и политически безредици от 1968 година насам, както и президентски избори, които ще бъдат същинско тестване за Тръмп във враждебния американски политически климат - никой китайски водач не би пренебрегнал сходни благоприятни условия. Си Дзинпин сигурно няма да пропусне своя късмет.
Напоследък в политиката на Пекин доминира цялостно неуважение към американския напън. Миналата седмица един от главните китайски военни командири военачалник Ли Зуоченг изнесе плашеща тирада пред Общокитайското заседание на народните представители.
" Ако бъде изгубена опцията за спокойно обединяване, националните въоръжени сили, дружно с цялата нация, в това число народа на Тайван, ще подхващат всички нужни стъпки за решителното заличаване на всевъзможни сепаратистки конспирации и дейности ".
Пекин постоянно е заявявал, че има право да употребява мощ, що се отнася до независимостта на Тайван. Но е доста извънредно, когато подобен почитан боен водач намерено заплашва острова.
Това предизвестие пристигна на фона на възходящата рецесия в Хонконг, при която опасността от страна на Китайската комунистическа партия да одобри нови закони за национална сигурност провокира угриженост за правилото " една страна, две системи ". Той разреши на Хонконг да процъфти откакто се отдели от Англия през 1997 година Що се отнася до Тайван, Пекин ясно подценява предходните си отговорности и намерено заплашва с война, ако Тайван разгласи самостоятелност. Това допуска, че партията е решена да получи цялостен надзор над острова.
Реакцията на Китайската комунистическа партия на заканите на Съединени американски щати да наложи наказания против Хонконг също беше злокобна. Според западните осведомителни организации Китай очевидно е наредил на своите държавни предприятия да спрат избрани покупки, контрактувани със Съединени американски щати като част от първата фаза на комерсиалното съглашение. Тези източници предизвестяват, че новите ограничения на Съединени американски щати против Хонконг ще доведат до нови ответни дейности в областта на търговията.
В същото време напрежението сред Китай и Индия нараства. Пекин насочва нови териториални искания към противоречиви гранични региони, а китайските войски се окопават на индийската страна от демаркационната линия, която би трябвало да разграничава армиите на двете страни.
Пекин споделя, че в случай че Съединени американски щати и съдружниците им желаят борба, те ще я получат. Сдържането на Китай е невероятно.
Междувременно немският канцлер Ангела Меркел унищожи проектите на Тръмп да показва западното единение, като отхвърли да посети „ Кемп Дейвид “ през юни за срещата на върха на страните от Г-7, която след това беше отсрочена за септември. Тя обаче се оправда с пандемията. Заедно с френския президент Еманюел Макрон тя се застъпва за огромен пакет от помощи за нестабилните южни стопански системи в еврозоната, наранени от ковид.
Всичко това дружно основава явен модел - с повишаването на международната рецесия Европейският съюз към този момент е приоритет за Германия. Това не значи, че Берлин като цяло е спрял да мисли за връзките си с Тръмп. Просто германците очевидно са решили, че няма да завоюват нищо от опитите си за съдействие с президента и няма да изгубят съвсем нищо в случай че го пренебрегват.
Критиците на Тръмп ще загатват за неговата некадърност да даде обединен отпор, дружно със своите съдружници, на китайските и съветските провокации. Те ще кажат, че това потвърждава неговата некадърност да реализира градивни резултати във външната си политика. До известна степен те ще са прави, само че в тази история има доста артисти, а освен Доналд Тръмп.
Проблемът е освен в това, че Русия, Китай и Германия не виждат смисъл в сключването на съглашения с Тръмп. Те евентуално имат вяра, че заради тройната опасност (пандемията, икономическия колапс и вълненията в обществото), Съединени американски щати последователно ще се отдалечат от решаването на световните проблеми, без значение кой завоюва изборите през ноември.
Последните събития ускоряват увереността на доста задгранични страни, че американското общество е навлязло в интервал на некадърност и безпорядък, а политическата система на Съединени американски щати към този момент не може да обезпечи устойчиво водачество що се отнася до интернационалните каузи. Тъй като всеки президент се занимава с унищожаването на това, което е постигнал неговият предходник, можем правилно да цитираме думите на Марк Твен, що се отнася до интернационалната политика на Съединени американски щати (макар той да приказва за времето в Нова Англия): " в случай че не ви харесва в този момент, просто изчакайте няколко минути ".
Без значение какво ще се случи на изборите следващата година, администрацията на Съединени американски щати ще се сблъска с още по-страшен проблем от създаването на национална тактика за един доста сложен интервал от време. Тя ще би трябвало да убеди света, че Съединени американски щати се отнася съществено към думите на своя президент.
 
А за това какво става с митингите в Съединени американски щати - вижте тук.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР