Таванът за всички пенсии би могъл да отпадне само тогава,

...
Таванът за всички пенсии би могъл да отпадне само тогава,
Коментари Харесай

Горанов: Няма да можем да махнем тавана на всички пенсии догодина

Таванът за всички пенсии би могъл да отпадне единствено тогава, когато всички изкривявания в пенсионната формула, насъбрани от анулирания Закон за пенсиите през Кодекса за наложителното публично обезпечаване до безбройните промени в Кодекса за обществено обезпечаване, изчезнат. Тогава можем да приказваме за унищожаване на тавана на пенсиите, тъй като той съществува, с цел да отстрани несъвършенството на пенсионната формула и потреблението на релативно къси интервали, които раздират връзката сред осигурителния принос и размера на получаваната пенсия. Това разяснява в отговор на журналистически въпрос министърът на финансите Владислав Горанов.

По-рано през днешния ден общественият министър Бисер Петков съобщи, че отпадането на тавана на всички пенсии е въпрос на правдивост, а освен на сметки.

Опитваме се сега да преценим дали би трябвало да отпадне изцяло таванът за всички, най-вероятно това няма да е вероятното решение за 2019 година, съобщи Горанов и още веднъж повтори, че главният претекст за сходно решение са насъбраните изкривявания в пенсионната формула.

Вероятно ще се наложат минимални промени за 2019 година, които не засягат самостоятелните размери на пенсиите или трансформират параметрично модела, за унищожаване на някои от изкривяванията в пенсионната формула, сподели финансовият министър. Той подсети, че предходната година е имало спор за някои пенсии, които не са получили нарастване, поради несъвършенство на пенсионната формула. Докато с времето не се изчерпят тези интервали, през които осведомителната система на Национален осигурителен институт не е функционирала и събирала данни за осигурителния принос, тогава можем да приказваме, че всички пенсии се получават заслужено, с оптималната връзка сред приноса и размера, тогава можем с лека ръка да премахнем тавана, сподели Горанов.

Той подсети, че настоящото законодателство планува нарастване на оптималния размер на тавана за съществуващите пенсии и отпадане на тавана за новоотпусканите пенсии от началото на 2019 година Скоро ще имаме дефинитивно решение по тази тематика, добави министърът и заяви, че стартира сходен спор в МФ.

По-рано през днешния ден в Министерството се състоя среща сред министъра на финансите, министъра на вътрешните работи, министъра на правораздаването, основния прокурор, шефа на Агенция " Митници " и ръководителите на комисии в Народното събрание Данаил Кирилов и Емил Димитров за контрола на производството на акцизни артикули и нужните в тази връзка промени в акцизното законодателство.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР