Таванът на цените на газа на едро в ЕС е

...
Таванът на цените на газа на едро в ЕС е
Коментари Харесай

Таванът на газовите цени в ЕС в сила, за момента - без да има нужда от него

Таванът на цените на газа на едро в Европейски Съюз е в действие от 15 февруари. Мярката, която беше призната след дълги политически разногласия, цели да защищити потребителите от шокове като миналогодишните, само че най-малко все още равнищата и трендовете са такива, че няма огромна потребност от нея.

Постигнатият на 19 декември компромис сред енергийните министри планува цената на някои фючърси, търгувани на нидерланския хъб TTF, да не надвишава 180 евро за мегаватчас. Към момента таванът влиза в действие, само че действително не е задействан - през предходния месец няма три поредни дни с над €180/MWh на TTF и над €35 разлика с референтната цена. Това са изискванията, за които се схванаха страните членки.
 Приходите на
Приходите на " Газпром " от износ паднаха с 50%

Един от най-големите съветски данъкоплатци ще има по-малък принос в бюджета на страната

Някои от тях - като Германия, бяха очебийно скептични към концепцията, само че в последна сметка поддържаха ценовия таван против гаранции, че намесата на газовия пазар няма да изложи на риск доставките и стабилността на финансовите пазари.

През декември газовите цени стигнаха 140 евро за мегаватчас, само че сега хранилищата на всички места са цялостни и зимата не е измежду най-студените. Така през вчерашния ден природният газ се котираше на €52,60/MWh - над три пъти под тавана, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР