Таван за обезщетенията на най-близките роднини – съпруг и съпруга,

...
Таван за обезщетенията на най-близките роднини – съпруг и съпруга,
Коментари Харесай

Брат и дядо плачат за до 5 хил. лева

Таван за компенсациите на най-близките родственици – брачен партньор и брачна половинка, деца и родители, на умрял при пътно-транспортно произшествие няма да има. Остава сегашният режим - да потвърждават болките и страданията си пред съда по скалата от едно до 10. Таванът за разширения кръг родственици да бъде до 5000 лв.. Това е (пред)последното предложение на ГЕРБ. Обяви го председателката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова откакто Изпълнителната комисия на ГЕРБ разиска напрежението, което провокираха проектопромените в страната и настояванията на протестиращите.

От август, когато излезе решението на Върховния касационен съд, до 1 ноември са постъпили 300 тъжби за 850 души, които търсят обезщетение при междинна рекламация от 100 хиляди лева, уточни Стоянова, която е пресметнала, че това прави към 100 млн. лева в допълнение от разширението на кръга родственици вследствие на решението на Върховен касационен съд. Ако този таван от 5000 лева за разширения кръг родственици не се случи и остане досегашното състояние, това значи спомагателни разноски за застрахователите и те ще бъдат принудени да вдигнат застраховката „ Гражданска отговорност “, изясни Стоянова.

До концепцията за таван на компенсациите се стигна, след тълкувателно правосъдно решение, с което се уголемява кръгът от родствениците с право на обезщетение при умрял в злополука. Това усили исковете към застрахователите и техните разноски. Затова те покачиха цената на "Гражданската отговорност " и с цел да няма ново нарастване желаеха размерът на компенсациите да бъде регламентиран.

Застрахователите скочиха. Цветанка Крумова - специалист по застрахователно право, съобщи, че след разширение кръга на лицата с право на обезщетение при претърпян пътен случай застрахователите ще бъдат принудени да покачат „ Гражданската отговорност " няколко пъти, в случай че не се вкара таван на компенсациите.

Много адвокати обаче споделят, че застрахователите интерпретират погрешно тълкувателното решение на съда, поради което да се избере сред две несгоди - или внезапно да се вдигне цената на "Гражданската отговорност ", или внезапно да се понижат компенсациите за умряли на пътя. Адвокат Деян Николов изясни за какво се интерпретира погрешно тълкувателното решение на съда: „ Върховния касационен съд споделя, че такова обезщетение ще се присъжда единствено по изключение ", уточни юристът.

Немалка част от адвокатската колегия, която печели солидни суми, като търси родственици на починали на пътя и им предлага услугите си против съответните комисионни, с цел да получат те по-бързо компенсации от застрахователите, споделят, че „ слагането на таван на компенсацията е като да определиш цена на живота ".

Не липсва и утвърждение от гилдията на бранителите. "Поздравявам Менда Стоянова за държавническото държание. Към момента има над милион пенсионери, които имат лични коли. Ако не се одобряват тези промени в Кодекса на застраховането, ще би трябвало да заплатят една непостижима цена на застраховката "Гражданска отговорност ". Тя ще е към 1000 лeва ", сподели юристът Теодор Петров. Той добави още, че препоръчаните промени са направени въз основата на най-хубавите европейски практики.

В (пред)последното предложение са направени две неща. "Първо – да се създаде методика, посредством която с знаци да се правят оценка имуществените и неимуществените вреди при ПТП. И второ – да се постави предел на тези компенсации за болки и премеждия на разширения кръг лица”, разясни Стоянова.

Тя е на мнение, че наложително би трябвало да има таван на компенсации за оня кръг лица, който до момента не е бил включен, в случай че не желаеме цената на застраховката да скочи фрапантно.

„ Ако аз изтегля предлагането си, цената на „ Гражданска отговорност” ще се усили. Трябва да се търси решение в границите на това предложение. В никакъв случай институциите не би трябвало да имат разнопосочно виждане в тази посока”, съобщи още Менда Стоянова, уточнявайки, че не става въпрос за лобиране в интерес на една или друга застрахователна компания.

„ Ще желая среща с президента и финансовия министър, тъй като желая Румен Радев да разбере по какъв начин тъкмо стоят нещата и да изрази осведомена позиция. Ще се постарая да му разбираем казуса със застраховките и се надявам да застане на наша страна”, посочи Стоянова.

Президентът Радев обаче отхвърли предлагането за „ образование “ от страна на ГЕРБ като се стимулира, че законовите начинания би трябвало да се дискутират с обществото, а не с него, тъй като това не е в неговите пълномощия. Той стоял в края на законодателния развой, което не е неистина.

„ За мен е значимо всички да схванат защо става дума, тъй като сега се смята, че „ Гражданска отговорност” ще се увеличи поради предлагането на Менда Стоянова, а е тъкмо противоположното. Предложението ми би помогнало за това тя да не расте”, разясни ръководителят на бюджетната комисия.

Предишното предложение на ГЕРБ, импортирано от Менда Стоянова, вместо да мине по естествения си път през държавното управление и да бъде импортирано от негово име, беше следното:

1. 20 000 лв. на брачен партньор, брачна половинка или лице, с което умрялото лице е било в общуване на брачен начала по време на настъпване на непозволеното увреждане, довело до смъртта;

2. 20 000 лв. на всяко дете, в това число осиновено дете;

3. 20 000 лв. на всеки родител, в това число осиновител;

4. 15 000 лв. на всеки брат или сестра;

5. 5 000 лв. на друго лице, по изключение, заради основаните прочувствени връзки с умрялото лице по време на настъпване на непозволеното увреждане, довело да гибелта.

Проектът за промени на Кодекса към този момент беше признат на първо четене в пленарната зала на 25 октомври, следва да бъде прегледан на второ четене.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР