Татяна Станчева Фотограф: Надежда Чипева Профил: Татяна Станчева е Associate Director,

...
Татяна Станчева Фотограф: Надежда Чипева
Профил: Татяна Станчева е Associate Director,
Коментари Харесай

Онлайн аптечният пазар в България расте

Татяна Станчева Фотограф: Надежда Чипева Профил: Татяна Станчева е Associate Director, Supplier Services, IQVIA. Тя се причислява към екипа на IQVIA през 2020 година след повече от седем години опит в областта на бизнес услугите и логистиката във фармацевтичния бранш. В " IQVIA Solutions България " отговорностите й обгръщат ръководство на взаимоотношения с сътрудниците, доставящи информация, внедряването на нови оферти за българския пазар и маркетинговите интензивности на компанията. Професионалните й ползи обгръщат също по този начин ръководството на планове и разбора на данни. Татяна е инженер по обучение, компетентност " Медицинска електроника ", като също по този начин е минала редица бизнес курсове и образования.
Пазарът на медикаменти е подложен на забележителна промяна през последното десетилетие. Тази промяна не беше породена само от научни пробиви, само че също по този начин и от дигитализацията и глобализацията, които способстваха доста за метода, по който мислим и се лекуваме в днешно време. Освен това възходящото население, което е по-податливо на хронични болести, водещи до увреждания, в допълнение катализира приемането на услуги, свързани с доставка на медикаменти, медицински произведения, артикули за персонална хигиена и други до врата. Отделно от това забързаното всекидневие на потребителите и заседналият им метод на живот ускоряват потребността от онлайн аптеките - с цел да могат безпроблемно да закупуват фармацевтични артикули. Дигитализацията дава нови платформи, посредством които аптеките могат да доближават до пациентите по разнообразни способи. Докато електронната търговия във фармацевтичната промишленост може да донесе някои ясни изгоди, би трябвало да се вземат поради и минусите и рисковете. Въпреки това актуалните трендове на напредък демонстрират, че клиентите имат вяра, че изгодите надвиват над всички зараждащи опасения. Въпреки че държавните управления употребяват разнообразни подходи при взимане на решение за цифрови здравни услуги, европейските страни като цяло следват сходна посока на приветстването и насърчаването им. Понастоящем опасенията са основно към медикаментите, отпускани с рецепта, и разрешенията за доставка на здравни артикули. Очевидно тези услуги биха улеснили живота на потребителите, само че има и някои скрити опасности. Основните опасения на държавните управления и регулаторите постоянно са успеваемостта и сигурността. Здравните артикули би трябвало да бъдат сигурни и обезпечени за всички консуматори, защото подправените медикаменти съставляват риск от доста години. Друго основно основание е да се подсигурява, че пациентите получават верния артикул. Тези опасения
попречват развиването на онлайн аптеките
Регулаторната среда на онлайн аптеките по страни в Европа през 2020 година може да се види на фигура 1.

Въпреки че онлайн продажбите към момента не изпреварват продажбите през физическите аптеки, последните две години към този момент ни споделят, че най-малко частичното преструктуриране на българския пазар е неизбежно. Въпреки че онлайн продажбите са се нараснали внезапно, те към момента съставляват непретенциозен дял (~1,2%) от пазара на медикаменти без рецепта, козметика и добавки. Очаква се този дял да се увеличи, защото от ден на ден пациенти се срещат с онлайн извършването на покупки, а от там и с онлайн аптеките. Над 92 такива са утвърдени все още от Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ). Онлайн растежът беше динамичен през последната година (фигура 2). А 2020 година беше изключително наситена със събития за онлайн аптеките, като търсенето на някои медикаменти без рецепта (OTC) набъбна внезапно през първата й половина вследствие на пандемията от COVID-19.
Реклама
Първият портал за
онлайн търговия с медикаменти в България се появява в края на април 2012 година
след влизането в действие на смяна в наредбата за работа на аптеките. Разглеждайки развиването на онлайн аптеките както в международен мащаб, по този начин и в страните от Европейски Съюз, елементарно можем да си представим по какъв начин може да се развие делът на онлайн аптечната търговия на медикаменти без лекарско наставление, добавки, козметика и други у нас. IQVIA чака пазарният дял на продажбите през онлайн аптеки да доближи 1.77% (фигура 3) до края на 2025 година Електронната търговия безспорно е канал, който ще продължи да провокира интерес и ще бъде деликатно следен от промишлеността и потребителите в бъдеще.

Разбирането на желанията на потребителите е от решаващо значение за дейно стимулиране на продажбите през онлайн аптеките в разнообразни здравни категории. Естествено, продуктовият микс се разграничава ненапълно сред физическия канал за продажби на дребно и електронната търговия - последният даже е още по-разнообразен сред обособените онлайн аптеки. Има някои общи модели, следени в целия район (фигура 4). Продуктите без рецепта да вземем за пример нормално са едва показани онлайн (с изключение на Германия, където е позволено онлайн разпространяването на медикаменти с рецепта (Rx)), както и в бранша за грижи за пациентите. И противоположното, продуктите за персонална хигиена нормално заемат доста по-голяма част от продажбите - България не прави изключение от тези трендове.

В България ОТС сегментът и сегментът за персонална хигиена съставляват
Реклама 95% от продажбите онлайн
като продуктите за персонална хигиена съставляват съвсем 4 пъти повече като условен дял в съпоставяне със бранша на търговията на дребно. Пазарът на тези артикули обаче може да се смята за малко по-зрял, защото те са били налични посредством всеобщия онлайн пазар още преди появяването на онлайн аптеките. Ако разгледаме още по-отблизо продуктовите категории, продавани на българския пазар (фигура 5), можем да забележим, че медикаментите за кашлица и простуда, храносмилателните и болкоуспокояващите съставляват първите три категории в канала за търговия на дребно, въпреки това, продуктите за хубост и витамините доминират в онлайн продажбите. Данните демонстрират, че хората е по-вероятно да се извърнат към онлайн аптеките с по-чувствителни проблеми, което може да се забележи в свръхпредставянето на артикули за грижа за уринарната и репродуктивната система. За разлика от това спешността и внезапността на даден проблем могат да насочат пациентите повече към физическия канал за търговия на дребно. Например средствата за подкрепяне на храносмилането са малко по-силно застъпени там. Делът на медикаментите без лекарско наставление е доста по-нисък в електронната търговия, до момента в който потребителите към момента търсят съвет от фармацевт кое лекарство да изберат - до момента в който продуктите за персонална хигиена са свръхпредставени там.

Наличните данни на " IQVIA България " на равнище транзакция ни разрешават да забележим детайлности за
близо 17.5 милиона потребителски кошници през първите осем месеца на 2021 година
Можем да разграничим 4 вида транзакции - три на дребно и един в електронната търговия: 1. Чисти Rx транзакции, при които няма CH (Consumer Health) артикули в кошницата; 2. Смесени транзакции, когато кошниците включват артикули на CH и Rx; 3. Чисти CH кошници, без Rx артикули в тях; 4. Чисти CH онлайн кошници, като се вземе поради, че единствено CH артикули могат да бъдат закупени онлайн. Малко над половината от всички транзакции съдържат единствено CH артикули - в това време тези покупки имат най-малките размери на кошницата както по размер, по този начин и по стойност. Частта на CH от смесените кошници е изненадващо по-висока от цената, изразходвана за чисти CH транзакции - разликата е близо 10% в стойност и малко по-висока в размер - към 17% по-висока, или 0.3 опаковки повече на междинна транзакция. Това допуска, че CH покупките на дребно са много хомогенни - няколко единици едновременно, със или без Rx артикули. Основната разлика е в електронната търговия. Въпреки че цените нормално са по-ниски онлайн, общата стойност на една транзакция е повече от три пъти по-висока от тази във физическите обекти.

Следователно данните демонстрират, че нормално онлайн се купуват премиум артикули с по-висока стойност. Тази догадка обаче евентуално включва единствено част от истината. Много по-вероятно е отговорът да се крие и в тези евтини фармацевтични артикули, които нормално се купуват единствено на дребно: спринцовки, единични маски, предписани артикули и така нататък
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Политика 3 Свят 1 Градове 2 Политика 3 Свят 1 Свободно време 2 Транспорт 3 Градове Реклама
Подробният разбор на наличието на потребителската кошница води до общо мнение, че цената е аспект, който подтиква онлайн извършването на покупки. Докато онлайн покупката с доставка до дома е комфортна алтернатива, която не изисква никой да напуща къщата, тя също по този начин пропуща някои спомагателни услуги спрямо обичайна алтернатива за търговия на дребно (т.е. няма метод да поискате помощта и консултацията на фармацевт и да имате неотложен достъп до вашите продукти). Следователно онлайн аптеките би трябвало да компенсират по някакъв метод цената, изгубена с новия бизнес модел. Виждаме два вероятни метода за това: или да се предложат спомагателни услуги онлайн, които усъвършенстват преживяването на клиентите, или по-ниските конкурентни цени онлайн, подбудени от по-ниската цена на интервенциите.

Ръстът на електронната търговия в българското аптечно пространство стартира много преди пандемията от COVID-19, която просто ускори нейното значение. Първоначалните скокове, породени от рестриктивните мерки през март и ноември 2020 година, нямаха единствено краткотрайно влияние - продажбите са покачват непрекъснато заради приемането на онлайн канала на търговия. Към момента онлайн продажбите към момента съставляват единствено дребна част от продажбите на аптеките, само че всички налични доказателства сочат в една и съща посока - онлайн аптечният пазар постепенно се разраства и смяната е неизбежна.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Здравеопазване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР