Татяна Кондратюк и дъщеря й Ана живеят в Гърмен от

...
Татяна Кондратюк и дъщеря й Ана живеят в Гърмен от
Коментари Харесай

България отказа статут на избягала от войната в Донбас украинка, била дошла да се омъжи

Татяна Кондратюк и щерка й Ана живеят в Гърмен от четири години. От тогава се пробват да получат филантропичен статут. Такъв обаче им е отхвърлен от Държавната организация за бежанците (ДАБ).

Младата украинка идва в България на 2 ноември 2014 година дружно с 15-годишната си щерка, с цел да се спасят от войната в Донбас, Луганска област, която в оня миг е в разгара си. Преди това посредством обществените мрежи Кондратюк влиза в контакт с Алексей Науменко, роден в Донбас, получил съветско поданство и живеещ в България от 40 години. Той им изпраща покана и пари, с цел да дойдат в страната и да си извадят визи.

Украинката подава молба за приемане на статут в ДАБ, който обаче бива отхвърлен. Причината - съгласно чиновници на организацията Татяна идва в България не тъй като търси избавление от войната, а с цел да се омъжи.

" В Украйна тогава имаше 42 милиона души. Няма ли хора, няма ли мъже там, та аз да пристигам в България да подписвам брак? Да взема детето и да дойда в непозната страна ", пита реторично младата жена.
Сегашният й брачен партньор Алексей Науменко пък сподели за " Дневник ", че двамата са сключили брак доста откакто тя идва в страната - на 7 април 2015 година.

Двамата се свързват с юрист, който ги поучава да заведат дело. Съдия Славина Владова от Софийския административен съд отсъжда в тяхна изгода. Така Татяна Кондратюк е първият украински жител, търсещ леговище в България, който осъжда ДАБ.

Агенцията обаче апелира и Върховният административен съд анулира решението на първата инстанция.
Двете украинки се опасяват да не бъдат екстрадирани в Украйна, където съгласно тях животът им е заплашен.

" Ако се върнат там животът на двете е в заплаха. Татяна към този момент е оповестена за " личност нон грата ". Самият факт, че е омъжена за съветски жител я прави нежелана там. Спомняте си, преди време Петро Порошенко разгласи Русия за агресор ", описа терзанията си пред кореспондент на " Дневник " брачният партньор ѝ Алексей Науменко.

" Непрекъснато летят самолети там. Стреля се. Стените се тресат. Дъщеря ми Ана се криеше в мазето и питаше " Мамо, ще живеем ли? ", изясни още Татяна Кондратюк и добави: " Според съда за мен няма заплаха в Украйна. Аз мога да се върна да пребивавам в друга част на страната, само че там също сме нежелани. Една година нямах право да работя, до момента в който не получих позволение ".

Алексей Науменко не изключва опцията на брачната половинка му да бъде наложена и смъртна присъда, в случай че се върне в родината си.

Пред двете украинки остава опцията вицепрезидентът Илияна Йотова да се сезира и да извърши нужното, с цел да могат да получат леговище и филантропичен статут в България. Разчитат и на подпомагане от Министерството на външните работи. Алексей и Татяна недоумяват по какъв начин сирийските бежанци получават незабавно статути, а до момента на нито един украинец не са дали подобен.

В поддръжка на младата жена и щерка й в Гърмен тече подписка. Подписи в тяхна отбрана започнаха да се събират още в София, Сливен и други обитаеми места в страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР