TASS Опасенията, че авторитарният беларуски лидер използва мигрантите и бежанците в

...
TASS
Опасенията, че авторитарният беларуски лидер използва мигрантите и бежанците в
Коментари Харесай

Криза на беларуската граница

 TASS Опасенията, че властническият беларуски водач употребява мигрантите и бежанците в тактиката си за " хибридна война ", с цел да подкопае сигурността на Европейски Съюз, още веднъж подлагат на тестване полезностите и законите на 27-членния блок, оповестява Дарик.

Кризата по източните граници на Литва, Латвия и Полша стана мотив за апели Евросъюзът да финансира построяването на уреди, каквито в никакъв случай не е желал да строи: огради и стени по границата.

Идеята прозвуча тази седмица на гала по случай рухването на една от най-печално известните стени в европейската история - Берлинската.

Кризата по границите с Беларус назрява от месеци. Според висши европейски публични представители дългогодишният властнически водач на Беларус, президентът Александър Лукашенко, примамва хиляди бежанци и мигранти в Минск с обещанието, че ще им се помогне да отидат в Западна Европа.

Беларус отхвърля да ги употребява като пионки, само че Европейски Съюз поддържа тезата, че Лукашенко си отмъщава за глобите, които съюзът наложи на режима му след президентските избори, оспорени от беларуската съпротива. На тях той завоюва шести мандат и това докара до антиправителствени митинги и репресии против несъгласните с Лукашенко.

Кризата пламна с цялостна мощ, откакто наскоро огромни групи от търсещи леговище се струпаха на граничния пункт с Беларус в региона на полското село Кужница. Варшава ускори ограниченията за сигурност там, изпращайки полицейски елементи за битка с вълнения, които да връщат тези, които се пробват да режат оградата с бодлива тел и да се промъкват през нея.

Полските депутати вкараха изключително състояние и промениха имиграционното законодателство на страната. До сериозната зона достъп имат единствено военните, което обезпокои организациите за протекция на бежанците и европартньорите на Полша. Литва взема сходни ограничения и стартира да удължава граничната си ограда.

Европейската комисия счита, че стените и загражданията не са ефикасни и към този момент не реагира на апелите да ги финансира, макар че ще заплати за инфраструктура за наблюдаване - камери и други механически средства.

Със усилване на опасността за сигурността допустимо е тези настройки да се трансформират.

" Свидетели сме на безмилостна, хибридна офанзива против нашите граници. Беларус се възползва по безсрамен и отблъскващ метод от страданията на мигрантите ", сподели ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел на събитие в Германия във вторник, в деня на 32-та годишнина от рухването на Берлинската стена.

" Започнахме диспути за финансиране от Европейски Съюз на инфраструктура по границите. Трябва бързо да бъде открито решение, тъй като полските и балтийските граници са граници на Евросъюза. Един за всички, всички за един ", съобщи Мишел.

Този метод и други тактики за запазване на границите будят безпокойствие. В сряда, обръщайки се към евродепутатите, висшият комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди прикани Европа да изиграе водеща роля и съюзът да не позволява " занижаване на стандартите " в миграционната политика.

" Тези провокации просто не оправдават първосигналната реакция, на която станахме очевидци на някои места: безотговорното ксенофобско говорене; стените и бодливата тел; насилствените изтласквания, които включват пердашене на бежанци и мигранти, които от време на време биват събличани голи и хвърляни в реки, или оставянето им да се издавят в морето; опитите да се избегнат отговорностите в региона на даването на леговище посредством заплащане на други страни да поемат твоите отговорности ", сподели Гранди.

" Европейският съюз, съюз, който почива на върховенството на закона, би трябвало и може да се оправя по-добре ", съобщи той.

Около 8000 мигранти са влезнали от Беларус тази година, а граничната защита е предотвратила 28 000 опита за прекосяване, сочат данни на Европейска комисия.

Моник Париа, върховен представител на Еврокомисията в региона на вътрешния ред и сигурността, сподели, че множеството от тях са иракчани или сирийци, пристигнали в Минск със аероплан от Ливан, Йордания, Турция, Сирия или Обединените арабски емирства. Те заплащат много пари на държавна туристическа компания, а тези пари влизат " в джоба на Лукашенко ", съобщи тя.

Това е последното, което европейците желаят да виждат. Влизането през 2015 година на над 1 милион души, множеството от които бягащи от спорове в Близкия изток, провокира една от най-трудните за решение политически рецесии в Европейски Съюз.

Преди шест години на предната линия бяха Гърция и Италия. През последните години към Италия също имаше засилен напор на търсещи леговище. Сега е ред на Литва, Латвия и Полша.

Мнозина в Европа считат, че съветският президент Владимир Путин поддържа Лукашенко в дейностите му против Европа.

" Те прелестно знаят, че това е въпрос, който разделя страните членки на Европейски Съюз. Трябва да разберем, че да се караме между тях, значи да играем тяхната игра ", сподели Изабел Визелер-Лима, закостенял европейски народен представител от Люксембург.

На среща на върха предишния месец водачите на блока подредиха на комисията " да предложи нужните промени в правната рамка на Европейски Съюз и съответни ограничения, съпроводени от съответна финансова поддръжка, които да подсигуряват подобаващ неотложен отговор ".

Няколко седмици преди този момент 12 членки - Австрия, България, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Латвия, Полша и Словакия - желаеха Европейска комисия да направи промени в разпоредбите за Шенгенската зона за безвизово пътешестване.

Те желаят " по-засилена защита на границите " и нови средства за отбягване на " тежките последици от претоварването на мигрантските и бежански центрове и изчерпването на потенциала за настаняване ", които могат да накърнят публичното доверие в способността на Европейски Съюз да работи уверено.

Въпросът е дали тези средства биха включвали " изтласкване " - отвод за допускане на хора, неведнъж със мощ, без да им бъде дадена каквато и да е опция да аплайват за леговище, което е нелегално съгласно интернационалните спогодби за бежанците и европейското право.

Европейски публични представители и организации на Организация на обединените нации към този момент се тормозят, че Полша отхвърля достъп до региона на границата си с Беларус, където хиляди хора не са позволени да влязат и то при условия, които не могат да бъдат проучени посредством самостоятелна инспекция. Осем души починаха в ничията земя на границата сред двете страни.

Комисията ревизира неотдавнашните промени в полското законодателство за правото на леговище, " което в този случай наподобява не е обезпечено ", сподели представителят Адалберт Янц.

С повишаване на напрежението ограниченията за сигурност се стягат и още веднъж се избират старите способи.

Европа би трябвало да пази външните си граници и времето сподели, че най-ефективното решение са физическите бариери, с цел да може европейските жители да бъдат защитени от масиран напор на противозаконни мигранти, написа унгарският министър председател Виктор Орбан в писмо до комисията от предходната седмица, искайки възобновяване на средствата, които държавното управление му е похарчило за гранични заграждения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР