Таско Ерменков, сн. БГНЕС Ден след създадената от депутата от

...
Таско Ерменков, сн. БГНЕС Ден след създадената от депутата от
Коментари Харесай

Таско Ерменков и Галиче – новият политико-прокурорски фронт между ГЕРБ и БСП


Таско Ерменков, сн. БГНЕС

Ден след основаната от депутата от Българска социалистическа партия Таско Ерменков нервност, че в София водата е отровена, ГЕРБ изиска оставката на националния фаворит и внесе в прокуратурата сигнал против него за тероризъм.

Социалистите пък върнаха жеста като сезираха държавното обвиняване за изборни нарушавания на частичния избор в Галиче.

В петък социалистът разгласява във Facebook ″информация″, че водата в София е отровена, а институциите крият това от жителите. Фалшивата вест на Ерменков провокира реакция даже от контраразузнаването, а в следствие той заяви, че ДАНС са го успокоили, че няма заплаха, с което опита да ″успокои″ жителите.

Депутатите от ГЕРБ Данаил Кирилов и Тома Биков внесоха в понеделник в прокуратурата сигнал до основния прокурор против депутата от Българска социалистическа партия, причина за който, по думите им, са " погрешни " и " заблуждаващи " изказвания на Ерменков в обществената мрежа, което е довело до боязън и ужас в популацията.

Народните представители желаят основният прокурор да разпореди инспекция, с цел да се откри дали Таско Ерменков е направил закононарушение. Те са показали два члена от наказателния кодекс, по които може да му се търси отговорност - единият е за " предаване посредством средства за връзка на погрешни повиквания и заблуждаващи знаци за акцидент и паника ". Другият е за " закононарушението тероризъм, при осъществяване на деяние за основаване на боязън и ужас в популацията ".

Тома Биков настоя от Българска социалистическа партия да се разграничат от дейностите на Ерменков и, в случай че той не подаде оставка, да бъде изключен от парламентарната група на партията.

" Надяваме се акцията на Таско Ерменков да не е координирана с Българска социалистическа партия, само че с цел да имаме доказателства, призоваваме опозицията да изиска оставката му ", сподели Биков и дефинира дейностите на Ерменков като провокация за националната сигурност.

" Като депутат господин Ерменков, в случай че е бил угрижен, е имал опция да ревизира. За нас неговото държание е подбудено или от тотална некомпетентност, която е неприемлива за депутат, или от злоумишлени дейности в нарушение на националната сигурност на България. В този смисъл ние сме озадачени и от някогашния кмет на Шумен, който в същия интервал от време разгласява във Facebook информация, че Шумен е облъчен от радиоактивни субстанции. Надяваме се, че това не е координирана акция на Българска социалистическа партия ", сподели Биков.

Шефът на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов пък изясни, че основният прокурор би могъл да изиска снемане на депутатския имунитет на Ерменков, тъй като закононарушенията, за които е импортиран сигналът, са тежки.

" Имаме съмнение, че той се е опитал да маскира специфичната цел, посещавайки ръководителя на ДАНС, потвърждавайки, че институциите разполагали с данни за клюки през последната седмица ", сподели Кирилов.

Според него това е началото на една бъдеща защитна тактика за оневиняване на Ерменков.

Малко по-късно от Българска социалистическа партия реагираха на обвиняванията. Заместник-председателят на партията Кирил Добрев разгласи, че социалистите нямат обща съгласувана позиция по проблема, само че пък той персонално е приказвал с Ерменков.

" Прочетох и написаното в обществените мрежи. В него има единствено въпроси, господин Ерменков ме увери, че е бил сезиран от чиновници в Столичната община и Регионална инспекция за опазване на околната среда. В ДАНС и в полицията също има сигнали за водата в София. Работата на един депутат е да пита - в случай че нямаше въпроси нямаше да разберем за проблемите с водата в Хасково, да вземем за пример ", сподели Добрев, с което отбрани депутата.

Все отново групата на Българска социалистическа партия щяла да разиска обстановката на постоянното си съвещание във вторник, ден преди началото на пленарната седмица в Народното събрание.

Според Добрев обаче посредством абсурда към Ерменков от ГЕРБ се опитвали да ″запушат″ друга обстановка – предварителните избори в Галиче. ″Ще разгласят и изключително състояние, с цел да се прикрият изборните резултати″, сподели заместник-председателят на Българска социалистическа партия.

По думите му партията към този момент е сезирала прокуратурата за проблема, а ″Галиче е въплъщение на това по какъв начин ГЕРБ печелят избори 10 години, само че към този момент с нови новаторски политики, както споделя Мария Габриел″.

Той изясни, че сигналът в държавното обвиняване е против бащата на депутата от ГЕРБ Красен Кръстев, който е ръководител на Секционна изборна комисия. Въпросният човек като от ″голямото добрутро″ решил, че към 17.30 часа, изборният развой е завършил.

″Отваря урната, преброява бюлетините и записват гласовете. Естествено че на протокола, където би трябвало да бъде записан час – се записва 20.00 часа. Това е жестоко нарушаване на Изборния кодекс. Какви мислите, че са резултатите в тази изборна секция – от 52 дали своят вот – 4 невалидни бюлетини, 44 гласа за ГЕРБ, 1 глас за патриотите и 3 гласа за Българска социалистическа партия “, описа Добрев.

″Няма да разясня по какъв начин тази секция е влияла на изборния развой “, добави той и разясни, че от време на време е заинтригуван от ГЕРБ и им „ смъква шапка “. ″Това е една преносима секция, в която едни хора обикалят други хора сякаш с основанието по-лесно да упражнят правото си на глас. Виждате какъв е крайният резултат – 52-ма участници в преносима изборна секция. Само за съпоставяне да кажа, че в регионален град като Силистра са 12 до 20 индивида, Гоце Делчев – 8-9. Тук са 52-ма “, разяснява Добрев и съобщи, че очевидно новаторските способи започват от Галиче.

Подвижните урни са планувана алтернатива в Изборния кодекс за хора, които са мъчно преносими, инвалидизирани или тежко заболели, само че желаят да упражнят правото си на глас.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР