Търсят се архитекти, които да изработят проект за промяна на

...
Търсят се архитекти, които да изработят проект за промяна на
Коментари Харесай

Търсят архитекти за осъвременяване на хотела в етнографски музей „Етър” в Габрово

Търсят се архитекти, които да изработят план за смяна на издигнатия през 1981 година хотел „Странноприемница“, който е част от етнографския музей навън „Етър“ в Габрово. Разработката би трябвало да даде опция постройката да резервира образа си, съчетаващ Възрожденска архитектура и типичен модернизъм, както и да добави детайл от съвременността.

От музея и Община Габрово афишират конкурс.

Недвижимата културна полезност от национално значение – етнографския музей навън „Етър“, е основан през 1964 година Хотел „Странноприемница“ е открит 17 години по-късно и оттогава не е претърпявал съществени поправки. Сега община Габрово и управата на музея имат желанието хотелът да бъде вписан по-добре в музея, като някои от пространствата му се трансфорат в многофункционални зали за събития и изложения. Хотелските стаи също се нуждаят от ремонт, за по-привлекателни и по-уютни, а някои от тях да се обособят като места резидентски стратегии.

 konkurs-za-arhitekti-1 Заданието за състезанието не планува благоприятни условия за градивни промени на постройката, споделят уредниците Бойка Огнянова и Мила Йолова от „Урбанистас“. Те показват, че плановете би трябвало да са съобразени с духа на мястото, силуета му, „скосените скатове на покривите и огромните, лишени от украшателство пространства в интериор“.

Общият бюджет за смяната на хотела е 2 млн. лв., като финансирането ще се търси през европейски стратегии. „Наясно сме какво желаеме, имаме приблизителни планове на периоди и суми, разполагаме със лични доходи за съфинансиране и съм оптимист, че ще реализираме желаното“, споделя Светла Димитрова, която е шеф на музея.

Изпратените планове ще бъдат оценени от жури, в което влизат Христо Станкушев, dontDIY, Делчо Делчев от съдружие „Трасформатори“ и съавтор на културната тактика на Габрово; Йорданка Кандулкова, учител в Университета по архитектура, строителство и геодзия и някогашен шеф на Националния институт за недвижимо културно завещание, Мария Хлебарова от Камарата на архитектите в България, Мартин Христов, който е зам. ръководител на Камарата с сектор „Конкурси“, Теодора Узунова и Детелин Цонев от музея.
Конкурсът за Хотела на „Етъра“ е част от една цялостна стратегия за развиване на музея, която ще добави модерна адекватност към достоверните исторически активи на мястото, споделя арх. Христо Станкушев. По думите му задачата на проектантите е ясна:“външна обвивка в обсега на народен монумент на културата и нова функционална стратегия със модерно отнасяне на интериорните пространства“.

Според Делчо Делчев е значимо проектантите да показват „Етъра“ като актуален културен център, „като се вплетат разнообразни сюжети на обитаемост и най-важното, от един неразбираем придатък, хотелският модул да се трансформира в смислово значима част от комплекса и да доизгради и визията му“.

Наградният фонд на състезанието е 16 000 лева, като ще бъде разпределен сред първите три места, надлежно – 10 000 лв. и право на непосредствено възлагане без авансово съобщение на капиталовия план в работна фаза, 4 000 лв. и 2 000 лв.. Срокът за подаване на плановете е 15 януари 2018 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР