Търсят се 4000 учители, в 900 училища в цялата страна

...
Търсят се 4000 учители, в 900 училища в цялата страна
Коментари Харесай

Търсят се 4000 учители, в 900 училища в цялата страна текат ремонти

Търсят се 4000 учители, в 900 учебни заведения в цялата страна текат поправки
До края на годината осведомителната система на МОН ще има нова функционалност. Всички студенти, приключили педагогическа компетентност, ще могат да се записват в нея като ще имат опция да избират общината, в която желаят да работят и дисциплината, която да практикуват.

Това сподели министърът на образованието Красимир Вълчев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

По този метод ще имаме ясна визия с колко фрагменти разполагаме, и къде има дефицит, посочи Вълчев. Не е изключено на някои места пенсионирани да продължат да работят, счита министърът.

Това са постанова заради обстоятелството, че в последните години над 5000 учители се пенсионират като тази година се чака да излязат от системата сред 4500 и 5000 учители, само че още не се знае какъв брой от тях ще останат на работа, макар или правото си на пенсия.

Вълчев добави, че към 4000 учители се търсят в този момент в учебните заведения в страната, като всички свободни работни места се афишират в уеб страниците на Регионалните ръководства по образованието и в Агенцията по заетостта. Само на територията на столицата се търсят 650 учители. Общо учителите в страната са над 90 000 и чакаме тези места да бъдат заети, разяснява Вълчев и добави, че максимален дефицит на педагози има по физика, математика, химия, информатика, по непознати езици, търсят се също по този начин и ресурсни учители.

Образователният министър акцентира още, че новите образователни стратегии за 11 и 12 клас ще влязат в действие от 2020 година и 2021 година Вълчев сподели, че към този момент е облекчена процедурата и по преместването на възпитаници като това към този момент ще става по длъжностен път, а не както до момента – родителите да се занимават с преместването като играят ролята на посредници сред двете учебни заведения. Също по този начин ще работим и за намаляването на административната тежест като първата смяна визира тематичното систематизиране, съобщи министърът.

Той акцентира, че се плануват промени и в Наредбата за приобщаващо обучение. Цялата информация ще се води по електронен път и ще отпаднат протоколите, които изготвят експертите за всяко дете.

„ Не сме се отказали и от едносменния режим. Той обаче не може да се вкара на всички места от 2021 година, тъй като в по-големите общини има дефицит на сграден фонд и до момента в който този проблем не се е преодолее няма по какъв начин учениците да преминат към едносменен режим на образование. До 2020 -2021 година може да въведем този режим в по-малките общини “, съобщи Вълчев.

Той добави също по този начин, че в близо 900 учебни заведения в цялата страна текат поправки, а някои от тях няма да приключат до началото на образователната година, както и че главните поправки ще стартират следващата година. Министърът посочи, че общо държавните и общинските учебни заведения на територията на страната са близо 2400, а към 100 са частните. Относно ремонтите, Вълчев разясни, че става въпрос за цялостни или козметични.

„ Близо 100 са учебните заведения, които се ремонтират напълно по Оперативна програма „ Региони в напредък “ и по Програмата за развиване на селските региони. Близо 80 детски градини са предмет на изцяло възобновяване. Догодина чакаме още над 300 просветителни институции да бъдат изцяло актуализирани. В към 50 от тях ще продължат ремонтите и след началото на образователната година. Това обаче няма да попречи на протичането на годината “, изясни министърът. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР