Търсят финансиране за ремонт на спортна зала Асеновец в Асеновград.

...
Търсят финансиране за ремонт на спортна зала Асеновец в Асеновград.
Коментари Харесай

Над 1 млн. лв. трябват за ремонт на спортна зала Асеновец. Правят стадион Шипка в европейски вид

Търсят финансиране за ремонт на спортна зала " Асеновец " в Асеновград. Сградата се нуждае от повсеместен ремонт - фасадни и покривни действия, замяна на дограма, вътрешни ремонтни работи, поправяне на предверие, стълбище, тоалетни, бани и съблекални, електроинсталация, както и цялостна замяна на водопроводната мрежа на постройката. Общата сума, нужна за осъществяване на тези действия, възлиза на над 1 200 000 лв.. Това заяви кметът на Асеновград - лекар Емил Караиванов, акцентирайки, че спортна зала " Асеновец " е на четвърт век и през нея са минали десетки известни спортисти, а хиляди други не престават да упражняват след тях и до през днешния ден.
Градоначалникът призна, че постройката е съществено амортизирана и изясни, че още преди повече от пет години с информация за положението й е подадена първата кореспонденция до Министерството на младежта и спорта. " От тогава ние сме правили инвестиции в поправки на покрива и козметични действия по постройката. Междувременно, продължихме с преписки към спортното министерство и безусловно преди няколко дни получихме отговор от министъра на младежта и спорта - Красен Кралев ", уточни Караиванов.
В писмото си до община Асеновград спортният министър написа, че към сегашния миг посредством влезлия в действие от началото на тази година нов Закон за физическото образование и спорта има смяна в нормативната уредба, касаеща подкрепяне на строителството и ремонта на спортни обекти и уреди. И посредством това изменение може да стане допустимо финансирането на спортни обекти в другите градове и села на страната. В последна сметка, спортна зала " Асеновец " към този момент публично е в регистъра на Министерството на младежта и спорта.
До дни се чака да е подготвен и идейният план за ремонт на стадион " Шипка " в Асеновград. Част от експлицитните условия към проектирането е да дава отговор на всички условия на вътрешните шампионати по футбол в одобрения шампионат. На стадиона би трябвало да могат да се практикуват и разнообразни лекоатлетически дисциплини. Спортният терен следва да се проектира по този начин, че да се обезпечи неговото целогодишно прилагане за тренировки и надпревари. Проектът следва да включва и създаване на всички нужни уреди, дренажна система, зона за загряване, скамейки за запасите. Зеленият терен би трябвало да е приспособен по този начин, че да могат да се организират концерти навън и всеобщи мероприятия.
За лекоатлетическите дисциплини следва да бъде построена писта по изискваният, зона за оборудване за дълъг период, троен скок, висок скок, пастирски скок, зона за мятане на копие, както и за подтикване на гюле. Седящите места по трибуните би трябвало да са разграничени между тях, номерирани, направени от нечуплив и невъзпламеняем материал. Планирано е да има и достъп за хора с увреждания. Трябва да се плануват и санитарни пространства за посетителите, а най-малко 50% от трибуните да са покрити с покрив. " След като бъде подготвен идейният план, започваме диалози, по отношение на разновидностите за неговото финансиране. Едновременно с това, сме кандидатствали и пред Българския футболен съюз (БФС) по стратегия за възобновяване на подготвителните стадиони.

Припомняме, че години наред стадион " Шипка " в Асеновград тъне в давност и бедност. Изпочупени са огромна част от скамейките, всред които стърчат големи бурени и разпилени боклуци от претъпкани кошове за отпадък. Потънала в тиня тук-там е и пистата на игрището. Оградата е скъсана и отчасти изчезнала в някои зони. Дървената стълба, която служи за вход към игрището, е очевидно извънредно рискова за прилагане. А разпространяващите се на самата писта треви я трансформират в негодна за прилагане. Спортът на стадион " Шипка " в Асеновград сега крие заплаха от " нахлуване " от кърлежи, а дребни мушички си вършат празненство над образувалите се след всеки дъжд локви. Все по-малък става шансът за спорт на асеновградчани, тъй като единственото спортно оборудване, където могат да създадат това гратис, е тотално занемарено. По-малкото игрище пък, което е ситуирано в горната част на спортния комплекс, напълно към този момент не наподобява на такова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР