Търсим как да направим работещо вече наличното, заяви Атанас ТемелковРаботата

...
Търсим как да направим работещо вече наличното, заяви Атанас ТемелковРаботата
Коментари Харесай

Прости решения могат да помогнат в е-управлението

Търсим по какъв начин да създадем работещо към този момент наличното, съобщи Атанас Темелков

„ Работата по е-управлението не е обвързвана толкоз с технологиите, колкото с чисто административните процедури ”, съобщи ръководителят на ДАЕУ – Атанас Темелков

Разговорът за електронното ръководство да не се случва единствено „ на гише ” или посредством медиите, а в самите администрации, където се чака да бъде приключен сериозен размер от работа, прикани ръководителят на Държавната организация „ Електронно ръководство ” (ДАЕУ) Атанас Темелков по време на кръгла маса „ Електронно ръководство и интернет на нещата ”.

„ Работата по електронното ръководство не е обвързвана толкоз с технологиите, колкото с чисто административните процедури. Затова търсим по какъв начин да развием и да създадем да работи към този момент наличното ”, съобщи ръководителят на ДАЕУ пред участниците във форума, проведен от евродепутата Владимир Уручев, Клъстер „ Информационни и информационни технологии ” и Българска академия на науките.
още по тематиката
Основен акцент на полемиката е бъдещата Архитектура на електронното ръководство. ДАЕУ създава план на документа, който следва да бъде подложен на публично разискване.

„ Темата за Архитектурата на е-управлението е подценявана в последните години и доста работещи хрумвания напълно голословно не са осъществени. Забравяме, че с доста елементарни решения можем да свършим доста работа в региона на електронното ръководство ”, разяснява Атанас Темелков.

Съществени са въпросите по какъв начин тази архитектура да бъда изграждана, поддържана, какви административни и финансови запаси да бъдат отделяни, по какъв начин обществените средства да бъдат ефикасни и да способстват за устойчивостта на всяка една система, добави ръководителят на ДАЕУ. Той акцентира, че към момента няма норма, която да дефинира по какъв начин една система да бъде създадена, експлоатирана и снета от приложимост.

„ Въпросът за виталния цикъл на системите на електронното ръководство не е задоволително добре развъртян в нормативната рамка. Липсват условия за сигурността на избрани системи, които ръководят цели браншове. Няма също по този начин условия по какъв начин тези системи да бъдат поддържани във времето и това е главен въпрос, който би трябвало да откри развиване през идващите няколко години ”, добави Темелков.

Председателят на ДАЕУ беше безапелационен, че процесите на промяна на администрацията в цифрова би трябвало да бъде съпроводен от развой на смяна на самите административни процеси, тъй че да бъде стеснен административният напън върху жителите и бизнеса.

Темелков напомни, че близо 60 на 100 от нормативните актове имат директно или индиректно отношение към електронното ръководство. „ Това законодателство би трябвало да бъде прегледано още веднъж и където е належащо, да се подхващат промени ”, съобщи ръководителят на ДАЕУ и подсети, че единствено за отпадането на свидетелството за съдимост на книжен притежател бяха нужни промени в 66 закона и две наредби, а процесът е лишил повече от половин година.

Атанас Темелков акцентира още, че би трябвало да продължи прегледът на законодателството, на нормите, процедурите и на самите административни процеси и да се форсира процесът на трансформиране на удостоверителните услуги във вътрешноадминистративни такива и данните за тях да се обменят напълно по длъжностен път.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР