Търси се фирма, която да укрепи опасното Начално училище Васил

...
Търси се фирма, която да укрепи опасното Начално училище Васил
Коментари Харесай

Дават почти 1 млн.лв. за укрепване на опасното училище в Аспарухово

Търси се компания, която да укрепи рисковото Начално учебно заведение " Васил Левски " в " Аспарухово ". Това научи Varna24.bg от оповестената социална поръчка с предмет  " Основен ремонт, реорганизация и подземно застрояване на начално учебно заведение " Васил Левски “, в кв. Аспарухово, гр.Варна ".

За привеждането на постройката в положение, осигуряващо здравословна и сигурна среда за обитаване на децата и преподавателите, са планувани 950 хиляди лв. без Данък добавена стойност.

Припомняме, че документите от осъществено градивно проучване на постройката на Начално учебно заведение " Васил Левски “ в регион " Аспарухово “ е предадена от Община Варна на Районната прокуратура на 14.06.2018 година Обследването е осъществено от проектантско бюро " Статком “ ЕООД.  От него излиза наяве, че констативният акт 15 на постройката " не дава отговор на истината за осъществяването на градежа - осъществени са обилни промени в структурата, които не са отразени в констативния акт и това е допустима причина показаният акт 15 да бъде считан като документ с погрешно наличие “. 

Сградата на НУ " Васил Левски “ бе издигната на правилото на публично-частно партньорство (ПЧП), след подписване на контракт сред Община Варна и " Стоянстрой “ ЕООД. Откриването на строителната площадка на новата постройка на НУ " Васил Левски “ е било през май 2011 година, а на 09.12.2011 година е издадено позволение за прилагане на учебното заведение и въвеждане в употреба. 

В края на 2017 година със заповед на кмета учениците бяха изведени от учебното заведение, заради голям брой подадени сигнали от шефа за съществени проблеми със постройката. Те бяха настанени в 3 здания, с обезпечена целодневна организация на образователния ден –  във ВМГ " Св. Николай Чудотворец ",  в ДГ № 46 " Горска приказка " и в ДГ № 45 " Морски свят ".  Община Варна предприе спомагателни ограничения за обезпечаване на първокласен образователен развой и комфорт за учениците в ДГ № 46 " Горска приказка " – инсталирани бяха  бойлер, 3 броя климатици, 5 бели дъски, ремонтирана бе така наречен разливочна. Осигурен бе рейс, извозващ децата от бариерата на " Галатекс “ до входа на детската градина.  В ВМГ " Св. Николай Чудотворец " и ДГ № 45 " Морски свят " не са осъществявани ремонтни действия. 

Успоредно с това бяха осъществени инспекции и огледи на постройката. Изискана бе наличната документи по целия строителен развой, в това число всички елементи на техническия план.  

На база на събраната информация бе предоставено правене на градивно проучване, геодезическо замерване за определяне изменение в геометрията на постройката и актуализация на техническия паспорт от 2011 г.  Част от откритите съществени проблеми в структурата на постройката са: несъответствие/смяна на главния градивен и архитектурен проект; несъответствия на гредови конструкции; некачествено осъществяване на най-дълга носеща греда; понижена носеща дарба за отвесни натоварвания и несъответстваща на заложената в главния градивен план от 2009г.; покривната плоча е оставена с дебелина 16 см., която се усилва съвсем двойно на местата на задигане за оформяне на наклони и това способства за доста претоварване на отслабената стълбищна плоча; открити процеси на провисвания на стълбищните плочи по всички нива; погрешно осъществяване на хидроизолацията на покрива; липса на актове за приемане, в които да са отразени други решения на структурата. 

Планът за решение на казуса със постройката на учебното заведение продължава с разработване на план " Основен ремонт и реорганизация на НЧ " Васил Левски “. Предстои оценка на сходство на плана от профилирана надзорна компания, издаване на позволение за градеж, избор на реализатор на СМР според Закон за обществените поръчки и въвеждане на обекта в употреба, се посочваше в информация, изпратена от Община Варна.

Според оповестената социална поръчка, плануваните в плана СМР ще допринесат учебното заведение да се приведе в експлоатационна валидност и да обезпечи здравословна и сигурна среда за обитаване на децата и преподавателите.

Очаква се компанията, определена след провеждането на търга, да извърши градивно подсилване на сградата; да построи нов железен покрив и термопанели, нови улуци и водосточни тръби по фасади, монтаж на нова мълниезащита; да отстрани гипсокартонови детайли по фасадите, както и самите гипсокартонови подпрозоречни елементи; да построи устойчива фасадна система от керамична тухла и модерна топлоизолационна система; да отстрани плесени и плесен от стени и тавани, както и да ги обработи и боядиса с устойчиви материали; да отстрани бетоново стълбище сред етажи 1 и 3 и създаване на леко железно такова; да обезпечи втори евакуационен излаз в Актова зала; да извърши обзор и ремонт на отводнителни решетки, канавки, плочи и наклони към сградата; да добави дефектнотокова отбрана в Ел-таблата и да обезпечи сходство с настоящите противопожарни правила посредством промяна на вратите на класните стаи, локации на пожарни кранове, боядисване на интериорна железна стълба с противопожарна багра, да обезпечи гласово обявяване към известителната уредба;

Трябва да бъде обезпечена пълноценна налична среда за хората с увреждания посредством създаване на спомагателни санитарни възли за хората с увреждания на етажи 2 и 3; да бъдат сменени всички подови покрития в постройката – извънредно некачествено осъществяване, което крие опасности при експлоатация;

Предстои също изцяло ободряване и пребоядисване на стаите и по долните етажи и др. 

В течение на експлоатиране на постройката са открити редица пропуски, неточности и некачествено изпълнени строително-монтажни работи, водещи до архитектурно и градивно компрометиране на постройката и нейната неприспособимост да извършва функционалността си. Сред най-основните проблеми на постройката са неспазването на градивния план, довело до увисване на градивни елементи; неналичието на солидна фасадна стена, сменена с многослойно решение на изсъхнал монтаж; несъответстващо или изчезнало полагане на покривни изолации са довели до тотално компрометиране на ограждащите финкции на покрив и фасада, позволяващи непрестанното нахлуване на атмосферни води в постройката. Поради тези и ред други аргументи постройката е станала негодна за обитаване към края на 2017г. През Април 2018г. е осъществено обширно градивно проучване на постройката от инж. Г. Кордов, в което са набелязани в детайли пропуските в проектирането и строителството, проблемите по постройката и техните евентуални аргументи, както и оферти за решение на най-сериозните проблеми. Въз основа на това проучване, Задание и на Виза за планиране №388/21.6.2018г от Главен проектант на Община Варна се изготвя сегашния план за главен ремонт и реорганизация, с съществена цел да се приведе сградатав експлоатационна валидност и да обезпечи здравословна и сигурна среда за обитаване на децата и преподавателите, се показва в документите на търга. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР