Търсейки начин да намалят последната ескалация на напрежение, гръцкият премиер

...
Търсейки начин да намалят последната ескалация на напрежение, гръцкият премиер
Коментари Харесай

Премиерите на Гърция и Турция обсъдиха въпросите, които ги разделят

Търсейки метод да понижат последната ескалация на напрежение, гръцкият министър председател Алексис Ципрас и неговият турски сътрудник Бинали Йълдъръм се договориха да държат отворени каналите за връзка сред Атина и Анкара, написа гръцкият вестник " Катимерини ", предава Българска национална телевизия.

Разговорът сред двамата министър председатели, които се срещнаха в първия ден от формалното посещаване в Гърция на Йълдъръм, засегна набор от тематики, които разделят двете страни - от турските нарушавания на гръцкото въздушно пространство и ориста на осмината турски военнослужещи, потърсили леговище в Гърция, до договарянията за обединяване на Кипър и правата за изследвания за нефт и газ, както и връзките на Анкара с Европейския съюз, показва вестникът. Оставящи усещането, че желаят да върнат назад в бутилката духа на борба, двамата министър председатели подчертаха преимуществата на добросъседските връзки сред двете съюзнички в НАТО, написа " Катимерини ".

На взаимна конференция през вчерашния ден Ципрас прикани Турция да постави завършек на нарушаванията на въздушното пространство в Егейско море. " Подчертах пред господин Йълдъръм, че тази обстановка не оказва помощ с нищо и че тези нарушавания не могат да не престават, защото усилват риска от случай ", сподели гръцкият министър председател. Йълдъръм обаче добави, че нарушаванията не са единствено от едната страна.

Турският министър председател уточни, че Анкара би желала Атина да екстрадира осмината военнослужещи, които са упрекнати в присъединяване в миналогодишния опит за прелом, само че добави, че " почита решението на съда ". Анкара реагира остро, откакто гръцкият Върховен съд отхвърли настояването на Турция за екстрадиция на военните, напомня " Катимерини ".

Ципрас уточни енергетиката като сфера за съдействие, давайки образец с тръбопроводите ТАП/ТАНАП и развиването на по този начин наречения " южноевропейски кулоар ". Гръцкият министър председател също по този начин удостовери поддръжката на страната си за по-близки връзки сред Турция и Европа. Йълдъръм от своя страна изрази паника от позицията на Европейски Съюз за турския референдум за конституционни промени и сподели, че е належащо рестартиране на връзките с Брюксел.

По отношение на Кипър турският министър председател призна, че намирането на решение може да отнеме време, само че настоя, че би трябвало да има съдействие по въпроса за енергийните източници край крайбрежията на острова. Турция предизвести Кипър да не дава ход на изследванията за въглеводороди, напомня " Катимерини ".

Йълдъръм се срещна също с гръцкия президент Прокопис Павлопулос и с водача на опозиционната партия Нова народна власт Кириакос Мицотакис преди да отпътува към Тракия в Северна Гърция, с цел да отпразнува края на Рамазана с членовете на мюсюлманското малцинство там, написа още гръцкото издание.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР